Autorijden met gebroken elleboog

Auto rijden met gips

Mag ik autorijden met elleboog gips?

Het is al jaren onduidelijk wat de ‘wet en regelgeving’ omtrent dit onderwerp zegt. Daarom is er ook zo veel verwarring en onduidelijkheid hoe het nu zit. Zo verwijzen de artsen naar de verzekeraar en de verzekeraar op haar beurt naar de arts. Eigenlijk wil niemand zijn vingers hieraan branden.

In het kort komt op het volgende neer: je bent zelf verantwoordelijk voor de beslissing. Wanneer er een ongeval plaats vindt en je zit in het gips, zal per situatie bekeken worden of het onveilig was om met het gips te rijden. 

Rijden met ellebooggips een slim idee?

Elleboog gips is behoorlijk beperkend doordat je de elleboog niet meer kunt strekken of buigen. Dit heeft veel meer impact op de manier van autorijden dan bij polsgips. Bij polsgips kun je namelijk alleen de pols niet meer bewegen. 

Ik zou daarom afraden om met ellebooggips te rijden omdat je rijvaardigheid behoorlijk achteruit gaat. Maak je een ongeval, dan zal altijd de discussie starten of je wel in staat was om te rijden. Ik zou dit ten alle tijden vermijden. 

Niet langer dan 4 weken gips

Het is belangrijk om te beseffen dat elleboog gips (meestal) niet langer dan 3 a 4 weken gedragen wordt. Dat betekent dat je daarna geen gips meer draagt. Wellicht dat je daarna nog een brace ter ondersteuning krijgt maar deze kun je af doen. 

De periode dat je echt geïmmobiliseerd in het gips zit is dus maar maximaal een paar weken.

Mijn elleboog buigt en strekt niet goed meer. Mag ik autorijden?

Nadat je uit het gips komt of na een elleboogoperatie, is je elleboog stijf en de beweeglijkheid beperkt. Ook hier kun je dus weer de vraag stellen. Kun je voldoende je elleboog buigen en strekken, en je onderarm naar binnen en buiten draaien, om goed te kunnen autorijden. Wil je weten wat je moet doen om dit te verbeteren? Lees het artikel ‘elleboog revalidatieprogramma‘.

De beslissing die je neemt is uiteindelijk jouw verantwoordelijkheid. 

Toch zo veel mogelijk indekken?

Bel voor de zekerheid je autoverzekering op en leg je situatie uit. Je hebt dan in ieder geval overlegt. Ditzelfde kun je doen met je arts of fysiotherapeut. 

Maar de arts, fysiotherapeut of verzekeraar zal waarschijnlijk geen harde toezegging doen. Daarom is het uiteindelijk je eigen verantwoordelijkheid.

Online Oefenprogramma Elleboogbreuk

Wil je meer weten over welke oefeningen je kunt doen? Lees dan het artikel Elleboogbreuk oefenprogramma.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *