Gebroken elleboog in de praktijk

In dit artikel lees je hoe je zo goed mogelijk kan revalideren na een gebroken elleboog. En wat je wel en niet moet doen. Ook hebben we een oefenprogramma voor je samengesteld.

Regelmatig zie ik elleboogfracturen in de praktijk. Hoewel de plaats van de breuk wisselend kan zijn, zien we vaak dat het herstel lang duurt. Volledig herstel kan wel een jaar duren. Overeenkomstig hebben de fracturen allemaal een trauma als oorzaak. Meestal door het een val op de grond. Dit kan van de fiets of de brommer zijn, tijdens het skeeleren of gewoon tijdens het wandelen. 

Plaats van de breuk?

De elleboog is een complex gewricht. Het gewricht wordt gevormd door 3 botten; humerus, ulna en radius. De meeste elleboogfracturen zijn een ‘radiuskop fractuur’ of een ‘olecranon fractuur’. Vaak moet er bij een breuk in de elleboog operatief worden ingegrepen.

Distale deel humerus
Humerus elleboog
radiuskop elleboog
Radiuskop elleboog
Olecranon botmodel
Olecranon - elleboog

Lange hersteltijd

De behandeling na een gebroken elleboog kan wisselend zijn. Zowel operatief als conservatief. Conservatief betekend dat er niet geopereerd hoeft te worden.

Verder kunnen breuken erg van elkaar verschillen. Zit er een heel klein breukje in een deel van het bot, een klein haarscheutje of ligt het bot in 2 aparte stukken? Zit de breuk in het gewricht of daar buiten. 

Een breuk in het gewricht kan voor meer bewegingsbeperking zorgen. Dit soort informatie is belangrijk voor de revalidatie en om een inschatting te maken over de duur daarvan. Bedenk ook dat het weefsel (spieren, kapsel, banden) rond de elleboog beschadigd kunnen zijn. Bij een fractuur wordt meestal alleen naar het bot gekeken, maar vergeet niet dat de hersteltijd van weefsel langer kan zijn dan van het bot.

Ik zie vaak dat mensen zich alleen op de breuk focussen. Waardoor mensen regelmatig gefrustreerd raken over het langzame herstel van de elleboog. Zeker wanneer de breuk al 12 weken geleden heeft plaats gevonden. Mensen gaan er dan vanuit dat de breuk binnen 6 tot 8 weken wel hersteld moet zijn. Nogmaals de hersteltijd van weefsel is vaak langer. Ook wordt het ellebooggewricht snel stijf. Als je dit gewricht voor 4 tot 6 weken in het gips zet kun je langdurige stijfheid ervaren.

Het dilemma van gips vs. geen gips

Om een gebroken elleboog goed te laten herstellen wordt de elleboog vaak in het gips gezet. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn zoals bij kleine breuken. Ook na een operatie, waarbij de breuk met schroeven, of een metalen plaatje, of pennen icm metalen draden (TBW) wordt gefixeerd kan ervoor gekozen worden om de elleboog nog tijdelijk in het gips te zetten. Immobiliseren met gips gaat echter ten koste van de mobiliteit van de elleboog. Het elleboog gewricht wordt snel stijf en daarom willen we in de praktijk graag zo snel mogelijk dat het gips verwijderd wordt. Het gips te snel verwijderen kan risico’s voor de genezing van het bot tot gevolg hebben. Het is dus zoeken naar de balans. De behandeld arts zal dit bepalen. Tevens zie ik dat het protocol dat gebruik wordt van ziekenhuis tot ziekenhuis verschilt.

Als de breuk stabiel is, de breuk zit goed op elkaar, kan het gips er snel af.  De draagtijd van het gips varieert. Er kan (moet) dan gestart worden met het doen van lichte oefeningen. Of een breuk stabiel is en er geoefend mag worden, wordt meestal aangegeven door de arts.

Problemen met slapen?
Ervaar je problemen met slapen vanwege het gips of brace? Lees dit artikel over slapen met gips.

Ben je geopereerd aan je elleboog?

View Results

Laden ... Laden ...

Grofweg verdelen we het traject in 3 fases:

Fase 11 t/m 6 weken
Lichte actieve oefeningen waarbij de nadruk licht op de mobiliteit van het gewricht.

Fase 2 –  6 t/m 12 weken
Er kan gestart worden met lichte kracht en rek oefeningen.

Fase 3 –  12 weken t/m 1 jaar
Verder uitbreiden van kracht, mobiliteit en (volledig) herstel

 

Lees het ebook voor een complete weergave van het revalidatietraject.

Fase 1 - Onbelast oefenen (week 1 t/m 6)

Na verwijderen gips

mobiliserende oefeningen voor de elleboog

 • elleboog buigen en strekken (met eigen spierkracht)
 • onderarm roteren (met de elleboog in de zij) met handpalm naar beneden en naar boven

mobiliserende oefeningen voor de schouder en nek

 • rondjes draaien met de schouders
 • heffen van de arm omhoog
 • met het hoofd naar links en rechts draaien

Zwelling wanneer er (veel) zwelling aanwezig is start met fysiotape om het vocht af te drijven.

Na operatie dan kan na 3 weken gestart worden met litteken massage.

Elleboog buigen/strekken
elleboog buigen en strekken
 1. Plaats de elleboog in zij
 2. Buig en strek de onderarm.

Toelichting: simpele en logische oefening maar wel een oefening die veel uitgevoerd moet worden. Het idee van de oefening (in deze fase) is niet zozeer het sterker worden van de spieren maar vooral het verbeteren van de mobiliteit van het gewricht.

Elleboog roteren
elleboog roteren
 1. Plaats de elleboog in zij
 2. Draai de onderarm naar buiten zodat de handpalm naar boven komt.
 3. Draai de onderarm naar binnen toe zodat de handpalm naar beneden wijst.

Let op: plaats de elleboog goed in de zij zodat je niet kunt smokkelen met de beweging. Veel mensen roteren namelijk hun bovenarm ipv onderarm wanneer de rotatie in de onderarm beperkt is. Door de elleboog in de zij te zetten kun je alleen vanuit de onderarm draaien.

Elleboog strekken / buigen in ruglig
 1. Ga liggen in ruglig
 2. Richt de elleboog van de gebroken elleboog naar boven toe.
 3. Strek de arm zo ver mogelijk naar het plafond toe, en buig de arm vervolgens weer.

Toelichting: dit is een zware oefening (in deze fase) en je zult merken dat de coördinatie nog slecht is. Op de foto zie je dat ik met de andere hand mijn elleboog ondersteun en mijn gezicht bescherm. Je zult zelf ervaren dat dit niet voor niets is.

Optionele oefeningen

Schouder
Wanneer je na een gebroken elleboog of luxatie lang in een mitella loopt, of je bent niet in staat de elleboog goed te gebruiken, heb je serieuze kans op nek en schouderklachten. Blijft het bij lichte pijn en stijfheid dan is dat vervelend maar niet heel erg. Echter wanneer je een frozen shoulder oploopt, ben je verder van huis. Een frozen shoulder kan wel een jaar duren en is vaak pijnlijk. Ik heb dit helaas diverse keren zien gebeuren na een elleboogbreuk.

Daarom de volgende oefeningen ter voorkoming van nek en schouderklachten of een frozen shoulder.

Hand
Regelmatig zien we dat de hand ook is aangedaan. Wanneer dat het geval is kun je de volgende oefeningen doen:

Fase 2 - belast oefenen (week 7 t/m 12)

De breuk is inmiddels redelijk genezen en dat betekent dat je het gewricht voorzichtig kunt gaan belasten. Het opbouwen van de belasting zorgt voor beter herstel. 

Week 7 en 8

 • mobiliserende oefeningen elleboog
  • met 0,5 kg elleboog buigen en strekken (in ruglig)
  • onderarm roteren (met de elleboog in de zij) met handpalm naar beneden en naar boven
  • rustig druk geven op de onderarm naar buiging en strekking
  • de steel van een hamer vasthouden, en het gewicht naar buigen laten vallen. Het gewicht van de hamer drukt de onderarm naar rotatie. Dit even vasthouden.

 

 • mobiliserende oefeningen voor de schouder en nek

Week 9 en 10

 • mobiliserende oefeningen elleboog
  • met 1 kg elleboog buigen en strekken (in ruglig)
  • onderarm roteren (met de elleboog in de zij) met handpalm naar beneden en naar boven
  • rustig druk geven op de onderarm naar buiging en strekking
  • de steel van een hamer vasthouden, en het gewicht naar buigen laten vallen. Het gewicht van de hamer drukt de onderarm naar rotatie. Dit even vasthouden.

Week 11 en 12

 • mobiliserende oefeningen elleboog
  • met 1,5 tot 2 kg elleboog buigen en strekken (in ruglig)
  • onderarm roteren (met de elleboog in de zij) met handpalm naar beneden en naar boven
  • rustig druk geven op de onderarm naar buiging en strekking
  • de steel van een hamer vasthouden, en het gewicht naar buigen laten vallen. Het gewicht van de hamer drukt de onderarm naar rotatie. Dit even vasthouden.
Fase 3 - Terug naar volledig herstel (12 weken t/m 1 jaar)

Het breuk is inmiddels goed genezen en de banden, kapsel, spieren en pezen kunnen weer goed belast worden. Hoewel het meeste vooruitgang de afgelopen 12 weken heeft plaats gevonden, zul je toch nog verbetering gaan merken. Alleen zal dit vanaf nu veel langzamer gaan. Echter is het herstelproces nog niet voorbij. Deze fase duurt tot ongeveer 1 jaar na de breuk.

12 weken t/m 1 jaar

 • Kracht, uithoudingsvermogen en mobiliteit verbeteren 
  • zwemmen
  • crosstrainer
  • roeien
Elleboog beperkt in bewegen - een spalk de oplossing?

Een bewegingsbeperking in de elleboog na een gebroken elleboog komt veel voor.  Meestal is de buiging en/of strekking beperkt of het open- en/of dichtdraaien (supinatie en pronatie) van de onderarm.

Wanneer je na 12 weken nog steeds niet goed kunt buigen of strekken kunnen we een spalk maken. Dit is een elleboog spalk die op maat gemaakt wordt en bedoelt is om de buiging of strekking verder op te rekken. De spalk draag je dagelijks 1, 2 a 3 uur op een dag.

Benieuwd of dit iets voor je is? Neem contact met ons op.

Oefenmateriaal

0,5 kg. kun je gemakkelijk met een flesje water nabootsen. Ik adviseer altijd wel 1kg en 1,5kg. aan te schaffen, om de simpele reden dat oefenmaterialen uitnodigen tot oefenen. Ik zie meestal een duidelijk verschil in resultaat tussen patiënten die direct oefenmaterialen aanschaffen en tussen de patiënten die na weken nog steeds zeggen “owhja, dat moet ik nog even doen”. Van uitstel komt immers afstel.

Heb je de oefenmaterialen al in huis of aangeschaft, heel goed! Leg de gewichtjes op een plaats waar je er elke dag tegen aanloopt, zoals de keukentafel, op de bank of je bureau.  Je wordt er nu elke dag aan herinnert om te oefenen. Je zult merken dat het oefenen daardoor makkelijker gaat.

Goedkope dumbells kun je vinden bij webwinkel Bol.com

Gewrichtsstijfheid

Gewrichtsstijfheid is een bekend probleem na een elleboogbreuk. Helaas kan dit tot een jaar duren voordat dit aanzienlijk verbeterd is. Het is belangrijk om te weten dat dit normaal is. Echter kun (moet) je er wel iets tegen doen. Blijf de elleboog zo veel mogelijk bewegen in het hele traject dat je de elleboog kunt bewegen.

Ik hoor regelmatig patiënten zeggen “ik beweeg de hele dag, dus ik hoef niet te oefenen”. Als je die overtuiging hebt moet je dat vooral niet doen. Echter wordt dan niet het resultaat gehaald dat gehaald had kunnen worden. De dagelijkse bewegingen die we uitvoeren is niet hetzelfde als specifiek oefenen.

Extra oefeningen die je kunt doen tegen gewrichtsstijfheid zijn: crosstrainer, roeimachine, zwemmen, elk uur het volledig buigen/strekken van elleboog. Hiernaast kun je door een fysiotherapeut de elleboog laten mobiliseren om nog meer bewegelijkheid te krijgen. Tevens kan massage helpen om het gewricht soepeler te maken. In het traject van de elleboog revalidatie is niet 1 gouden oefening. Alle oefeningen samen, moeten zorgen voor een optimaal resultaat en minder gewrichtsstijfheid.

Zwelling in het gewricht

Zwelling is een normaal verschijnsel na een breuk, echter moet de mate van zwelling wel passen bij het letsel. Het is lastig om hier aan te geven wanneer zwelling normaal is en wanneer niet meer. Grofweg kun je aannemen dat de eerste 6 weken veel zwelling aanwezig kan zijn. Zeker na een operatie kan dit hard en stug aanvoelen.

Na ongeveer 6 weken zal je merken dat in veel gevallen de zwelling (langzaam) minder wordt.  Echter kan het zeker 12 weken duren voordat de zwelling bijna helemaal weg is.  Ook zien we gevallen waarbij de zwelling wel 6 maanden aanhoudt. Het is in dit geval belangrijk om te kijken wat voor soort zwelling er nog zit.

Zwelling waar je met je duim putjes in kunt drukken, dat is meestal na 12 weken wel weg. Blijft dit soort zwelling langer aanwezig en zie je hierin geen vermindering optreden (in combinatie met pijn), dan is het slim contact met een specialist op te nemen.  Zwelling waarin je geen putjes meer kunt drukken met je duim, kan veel langer duren. Dit is normaal. 

Er zijn verschillende manieren om de afvoer van vocht te stimuleren. De makkelijkste is het bewegen van het gewricht en het hoog houden ervan.  Door de spieren te gebruiken stimuleer je de vocht afvoer. De spier werkt dan als een pompfunctie. 

Fysiotape

Ook het gebruik van fysiotape kan goed helpen om het vocht sneller af te voeren. Zelf gebruik ik eigenlijk altijd fysiotape bij zwelling in het elleboog gewricht. Zakt het vocht naar de hand of vingers af dan kan coban een goede optie zijn.

Er zijn speciale tape technieken om het vocht sneller te laten afvoeren. Wil je weten hoe je dit zelf moet doen?
Lees dan het volgende artikel ‘zelf tapen‘.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Klik op de sterren

Gemiddelde waardering 4.3 / 5. Vote count: 78

No votes so far! Be the first to rate this post.

Heb je vragen?

Laat dan een berichtje hieronder achter. 

Wil je onder mijn begeleiding revalideren? Neem dan contact met mij op. Revalidatie kan online of in mijn praktijk.

Sjoerd Commandeur | Fysiotherapeut | reaXion Fysiotherapie in Delft

101 Reacties
 1. Bedankt voor de oefeningen. Ik ben zeven weken geleden geopereerd aan mijn elleboog maar mijn elleboog blijft heel stijf. Is dat normaal?

  • Hoi Floris,
   Dit is heel normaal. Stijfheid van het ellebooggewricht is een van de gevolgen na een elleboogbreuk. Dit kan helaas lang duren. 7 weken na de operatie klinkt lang, echter valt dit in de tijdslijn wel mee. Ik vertel mensen vaak dat ze rekening moeten houden met een hersteltijd van 10 maanden. In jouw situatie is het goed om te kijken waarom de elleboog nog stijf is. Ben je pas net uit het gips, dan is stijfheid heel normaal. Komt dat omdat de breuk doorloopt in het gewricht? Komt het door veel zwelling in het gewricht? Wanneer er nog zwelling in het gewricht zit, probeer hier dan zo snel mogelijk van af te komen. Beweeg je te weinig dan zal je ook merken dat het gewricht stijf wordt, maar doe je te veel dan treeft er ook stijfheid op. In het laatste geval gaat dat dan gepaard met pijn.
   Luister goed naar je elleboog en besef dat rustig gedoseerd bewegen leid tot meer souplesse.

   Mocht je het niet vertrouwen stuur dan nog een berichtje en ik help je graag verder.
   Succes met de revalidatie!

   Mvg,
   Sjoerd

 2. Heel nuttig bericht. Ik heb 6 weken geleden een Radiuskop fractuur opgelopen bij een val met de fiets. Ik kan nog steeds niet volledig strekken, niet volledig plooien en maar beperkt draaien. Uit je artikel haal ik heel wat nuttige info en oefeningen. Bedankt. Hoe komt het rigenlijk dat vooral draaien zo pijnlijk is?

  • Bedankt voor je compliment.
   Kun je iets meer vertellen over je situatie? Ben je ‘operatief behandeld’ of ‘niet operatief’?
   Als de fractuur doorloopt in het gewricht is de kans op (langdurige) stijfheid groter. Kun je met je vingers je schouder aanraken? Waarschijnlijk niet, en hoeveel cm zit er tussen je vingers en het schoudergewricht? Een aantal vragen zodat ik kan inschatten hoever het herstel is.

   Over het algemeen: 6 weken na een radiuskop fractuur is het normaal dat je nog stijfheid en pijn ervaart in het elleboog gewricht. De radiuskop draait in het ellebooggewricht wanneer je de onderarm draait. De structuren om het bot heen zijn meestal ook beschadigd en dat zorgt voor pijnlijkheid bij het roteren van de onderarm. Probeer vooral deze bewegingen te gaan uitvoeren, zoals: gezicht wassen, eten met vork/lepel, typen op toetsenbord/muizen met de hand aan de zijde van de gebroken onderarm. Je stimuleert dan deze bewegingen. Zolang je er niet te veel kracht opzet na 6 weken, zijn deze bewegingen veilig om te maken.

   Oefeningen:
   Je kunt langzaam starten met passieve oefeningen. Dit betekent dat je je arm ontspannen houd en dat een gewicht van 0,5kg of 1 kg je elleboog doet buigen of strekken. Geef het gewichtje de tijd om het gewricht op te rekken ( 30 sec. tot 60 sec.) zolang je maar niet echt pijn ervaart. Een oncomfortabel gevoel mag wel.

   Succes!

  • Dag Sjoerd,
   Ik ben niet operatief behandeld, er is zelfs geen immobilisatie gebeurd. Het is een breuk die doorloopt tot in het gewricht maar waarbij de verplaatsing binnen de grenzen valt van ‘niet nodig/niet nuttig om te opereren’. (Zag er wel indrukwekkend uit op MRI scan. Daar waar de kop van de radius normaal een soort cirkeltje is , heb ik nu 2 halve cirkeltje met een spleetje ertussen.)
   Ik kan (met een beetje hulp van mijn andere arm) met de top van mijn vingers net mijn schouder aanraken. Om te vergelijken: met mijn goede arm kan ik makkelijk mijn vingers over mijn schouder leggen. Ik heb het eens nagemeten: 8cm verschil tussen beide armen.
   Als ik mijn onderarmen op tafel leg, en ik draai van handpalmen naar onder naar handpalmen naar boven, dan mis ik nog 45°. Toch wel al een heel verschil met 6 weken terug 🙂
   Ik ga nu deze week beginnen aan de oefeningen met een gewichtje. Zien hoe dat loopt…

 3. Heel leuk artikel.

 4. Super, die informatie en tips!
  Ik ben er erg mee geholpen. Bedankt!

  • Bedankt voor je compliment Ingrid!

  • Wat fijn dit zelf ben ik rond 20 feb geopereerd na een complexe breuk
   Door de Corona kunnen er geen fotoos gemaakt en weet ik er niet zo goed raad mee
   Mn arm kan een heel klein beetje buigen maar ik heb niet zo het gevoel dat het verbetert
   Zou ik naast de oefeningen van deze
   Site nog meer kunnen proberen
   Hartelijke groeten
   Ik hoor het graag

 5. Goedemorgen,
  Ik ben ruim twee weken terug gevallen me mijn fiets en heb daarbij mijn linker elleboog gebroken.
  Na de val heb ik nog drie dagen doorgelopen met het idee dat het met een beetje rust wel weer over zou gaan.
  In eerste instantie lag mijn focus meer op mijn rechter zijde omdat ik daar mee de grond geraakt had, maar ik merkte wel dat ik mijn linker arm niet meer kon belasten.
  Na foto’s bleek er toch een breuk in het gewricht te zitten en besloot men dat met 1 a 2 weekjes gips de boel weer voor elkaar zou moeten zijn.
  De volgende dag werd ik echter gebeld door het ziekenhuis dat men toch besloten had om binnen twee dagen over te gaan tot een operatie.
  Wat mij wel verbaasde was dat mijn eerste controle afspraak gepland werd op bijna vier weken na de operatie, dus wat eerst een paar weken zou duren, werd nu een kwestie van veel meer tijd / geduld.
  Ik merk dat ik mijn arm steeds meer kan bewegen en belasten, maar merk vooral ‘s nachts dat als ik teveel wil doen overdag , ik dat ‘s nachts moet bekopen.
  Wat ik ook merk is dat als ik een stukje wil gaan wandelen , ik toch graag een sling gebruik omdat simpelweg de arm laten hangen gewoon te pijnlijk is.
  Ik denk dat ik inderdaad maar eens aan de slag ga met de oefeningen die u in uw artikel noemt, want ik merk nu vooral dat alles heel stijf is en ik een heel stuk kracht kwijt ben in mijn linker hand.

  Mvg,
  Harry (1970)

  • Hoi Harry,

   Bedankt voor je vraag.
   Weet je wat er in je elleboog precies gebroken is?

   We zien vaker dat letsels gemist worden wanneer er meerdere verwondingen zijn. Dit gebeurd ook nog wel eens in het ziekenhuis. Vaak komt iemand na een aantal dagen er alsnog achter dat er meer verwondingen zijn. Goed dat je alsnog binnen een paar dagen naar het ziekenhuis bent gegaan.

   Ook gebeurd het vaker dat de behandeling wordt herzien. In eerste instantie werd gedacht aan conservatief beleid (niet opereren), maar hier zijn ze toch op terug gekomen. Dit is dus niet vreemd.

   Als de operatie goed is gegaan, is een controle (met de chirurg) op 4 weken normaal. Echter wordt niet altijd fysiotherapie geadviseerd. Soms is het niet nodig, en soms wordt er niet aan gedacht. Het verschilt van chirurg tot chirurg. Ik denk dat een afspraak met een fysiotherapeut altijd nuttig is omdat hij/zij de tijd heeft om je te begeleiden en je vragen te beantwoorden. In het ziekenhuis is hier vaak geen/weinig tijd voor.

   Vaak is dit het verloop na een operatie:
   1) operatie
   2) na 14 dagen hechtingen verwijderen
   3) controle afspraak op 4 tot 6 weken
   4) controle op 12 weken.
   5) controle op 6 maanden (bij grotere letsels)

   Je kunt als tijdlijn aanhouden minimaal 6 maanden herstel tijd.

   Goed dat je merkt dat de bewegelijkheid van je elleboog vooruit gaat. Pas nog wel op met ‘belasten’. Belasten houd in activiteiten die kracht kosten. Focus je nog niet op kracht (2 weken na de operatie), dit komt later echt terug. Focus je nu vooral op de bewegelijkheid. Dat je ‘s nachts last krijgt van je elleboog is meestal een teken dat je overdag te veel hebt gedaan.
   Probeer de balans tussen rust en onbelast (zonder kracht) bewegen te vinden. Luister naar je elleboog. Wordt hij dikker, of pijnlijker, neem dan ietsje gas terug. De juiste balans vinden is vaak lastig. Voor nu is het nog helemaal prima om de sling te gebruiken en je elleboog af en toe rust te geven.

   Voor nu:
   Ga rustig starten met de onbelaste oefeningen.

   Succes met de revalidatie!

 6. Heel fijn artikel! Mijn zoon van 5 is 2 maanden geleden van de schommel gevallen, en brak net boven zijn elleboog. Moest geopereerd worden, zijn arm is toen niet goed gezet, maar dit is pas laat ontdekt. Na 2,5 week weer geopereerd, maar al zoveel botgroei dat ze ‘t niet netjes kregen en daarom heeft hij bijna 6 weken met een externe fixateur gelopen. Die is nu een week geleden verwijderd en hij doet vrijwel niets met zijn arm/hand. Wel fysio gestart. Dit artikel stelt me gerust!

  • Hoi Tooske,

   Vervelend om te lezen dat de eerste operatie niet goed is gegaan. Een externe fixateur is een behoorlijke belemmering in het dagelijks leven en ik hoop dat je zoon deze periode goed heeft doorstaan. Het voordeel van zijn jonge leeftijd is wel dat het lichaam zich snel aanpast. Ik zie regelmatig kinderen en ze doen mij vaak nog verbazen hoe snel ze genezen.

   Goed dat je zoon inmiddels is gestart met fysiotherapie. Waarschijnlijk mag/moet hij nu gaan bewegen met zijn elleboog. Meestal geeft de chirurg in de verwijsbrief naar de fysio daar wel advies over.

   Zou je onder je reactie over een aantal weken kunnen melden hoe het herstel van je zoon gaat? Dit is namelijk ook erg waardevol voor lotgenoten.
   Succes met de revalidatie van je zoon! Mocht je vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Groet, Sjoerd

   • Een aantal maanden verder: eind november zijn ook de pinnen in de arm van zoon verwijderd, want er zat een ontsteking en hij had veel pijn. Tot dan was er ook totaal geen vooruitgang in bewegen, hij liet zijn arm constant in ‘spalk-stand’ en deed er niets mee. Inmiddels wekelijks therapie bij een revalidatiecentrum en hij kan alweer zoveel meer! Strekken lukt bijna volledig, buigen gaat niet veel verder dan 90 graden, maar zit nog wel vooruitgang in. Volgende stap is zwemles, hopelijk gaat dat ook nog meehelpen in zijn herstel.

    • Na weer een paar maanden hard oefenen, lijkt nu het eindstation te zijn bereikt. Strekken lukt volledig, bij buigen mist hij zo’n 20 procent. De verwachting is dat dit niet meer verbeterd. Uit de CT-scan blijkt dat de hersteloperatie de scheefstand wel heeft verminderd, maar er zit nog een flinke gradenafwijking in. Na de oorspronkelijke operatie stond zijn bot 34 graden naar binnen gedraaid, nu nog 20 graden. Je ziet ook wel een behoorlijk afwijking aan de buitenkant, maar gelukkig kan hij alle dagelijkse handelingen (aankleden, brood smeren, fietsen, etc) weer helemaal zelf.

 7. Ben 18 september gevallen met de fiets en elleboog gebroken. Kleine week drukverband gehad en daarna 3 weken gips. Paar keer therapie gehad en aantal oefeningen opgekregen. Verhaal van mijn fysio en de opgegeven oefeningen herken ik in het bovenstaande. Het gaat al best goed en het meeste kan ik weer. Heeft de tijd blijkbaar nodig. Nu heb ik nog wel last van raar gevoel in de duim. Zenuw/pees bekneld geweest door het gips? Schijnt wel gebruikelijk te zijn. Wel iets om in de gaten te houden, toch? Heeft u daar ervaring mee?

  • Goed om te lezen dat je al weer veel kunt. Dat is niet slecht want je bent pas 8 weken verder na het ongeval. Controleer of je goed kunt buigen en strekken, je arm naar binnen en naar buiten draaien. Als dit goed lukt, perfect!
   Het rare gevoel van de duim kan door het gips komen. Kun je vertellen tot hoever het gips liep? In het bijzonder bedoel ik dan tot hoe ver over de onderarm. Zat de hand en de duim ook in het gips? Of waren de vingers en de duim vrij maar liep het gips wel over de pols?

 8. Hallo,

  Ik heb vorige jaar september mijn ellenboog gewricht verbrijzeld ben er toen aan geopereerd, en zijn er pinnen en een plaat ingezet. Helaas vorig jaar oktober mijn elleboog gestoten en was er een stukhe bod afgebroken. Dus in november vorig jaar mijn 2de operatie gehad.

  Mei dit jaar mijn 3de operatie gehad om alles te verwijderen.

  Ik doe 2x perdag rek oefeningen, en 4x perweek kracht oefeningen.

  Ik merk dat ik tijdens de rek en kracht oefeningen meer mobiliteit krijg. En minder last van het gewricht. Ook maakt hij dan nauwlijks een knoeperend en knarsend geluid.

  Maar een tijdje na de oefening word hij weer net zo stijf als ervoor.

  Heb je nog tips voor mij?

  Graag wil ik weer gaan crossfitten, is dit slecht voor het gewricht?

  • Hoi Roy,

   Je geeft aan dat je elleboog verbrijzeld is geweest. Dat betekent een meervoudige complexe breuk en de kans is aannemelijk dat er ook een deel van het gewricht en/of kraakbeen is beschadigd. Dit kan zeker leiden tot (langdurige) gewrichtsstijfheid. Schroeven en/of plaatjes worden meestal alleen uit het bot verwijdert als mensen er last van hebben. Ik ga hier dan ook vanuit in je verhaal.
   Je laatste operatie is in mei geweest, dus 6 maanden geleden. Bij deze (relatief kleine) operatie is alleen het plaatje verwijderd samen met de schroeven. Van deze operatie hoeft het gewricht meestal niet lang te herstellen, er wordt echter alleen een plaatje en schroeven verwijderd. Ik verwacht dat de stijfheid een gevolg is van het verbrijzelde gewricht. De vraag is dan of deze stijfheid ooit helemaal zal weggaan. Ik verwacht nog wel verbetering, gezien de tijdsuur (relatief kort na het ongeval), maar verwacht geen 100% genezing van stijfheid.

   Het gewricht blijven belasten en bewegen is goed, (je merkt immers ook dat het gewricht minder stijf wordt) mits je maar niet overmatig zwaar gaat belasten. Crossfit is een zwaar belastende sport voor je lichaam. Zolang je elleboog geen klachten geeft zie ik er op dit moment weinig problemen in, echter zou ik er wel terughoudend mee zijn. Luister vooral naar je elleboog. Gaat deze meer klachten geven tijdens/crossfit, dan zou ik eerder voor fitness kiezen.

   Succes met de revalidatie.

 9. Goede avond,

  Mijn dochtertje van 5 jaar heeft haar elleboog gebroken en zij heeft operatie gehad. Het is nu 6 weken dat haar gips eraf is alleen zijn kan haar arm niet buigen. Haar arm komt niet bij haar schouders. Hoe lang duurt, zodat haar hand bij de schouders komen en normaal kan buigen? Ze gaat ook naar de fysiotherapie.

  Hoelang duurt tot het helemaal hersteld is?
  Zijn er tips zodat ik met haar thuis kan oefenen?
  Ik ben zo bang dat haar arm niet meer kan buigen:(

  Ik hoor het graag en alvast super dank.

  • Hoi Samira,

   Bedankt voor je verhaal. Bij kinderen zie ik vaak wonderbaarlijk snel herstel. Aangezien je dochter pas 5 jaar oud is, zou ik dat bij haar ook snel herstel verwachten. Op zich is het niet gek dat je dochter na 6 weken haar elleboog nog niet volledig kan buigen. Echter zou ik gezien haar leeftijd wel snelle vooruitgang bij haar verwachten. Het is voor mij wel lastig inschatten (vanaf afstand) hoe haar vorderingen gaan. Wellicht heeft zij al voldoende verbetering doorgemaakt, maar blijft vooral de buiging van de elleboog nog achter. Ik kan dat lastig inschatten vanaf hier. Bij onvoldoende herstel van buiging maak ik vaak een spalk voor de elleboog die het gewricht oprekt. Dat zou nog een optie zijn. Denk hier over na.

   Verder is het “echt” belangrijk dat ze dagelijks veel oefent. Nu kun je nog relatief gemakkelijk verandering teweeg brengen in het gewricht. Hoe langer je wacht hoe moeilijker dat wordt.
   Je zou als oefening eerst (voorzichtig) passief kunnen oprekken, en vervolgens in het traject dat je passief gewonnen hebt, actief gaan oefenen. Laat je dochter activiteiten doen, zoals samen een bal overgooien of eventueel zwemmen. Activiteiten stimuleren het gewricht meer dan in het luchtledige oefenen.

   Gezien haar leeftijd verwacht ik nog wel verder herstel. Mocht je er niet uitkomen of onvoldoende vertrouwen hebben, dan help ik je graag verder.
   Succes!

 10. Hallo,

  Toch ook even mijn ervaringen mededelen, het kan misschien mensen helpen.

  Ik ben 42 jaar oud. 4 weken geleden met de fiets gevallen, met gestrekte (rechtse) arm proberen rechthouden : KRAK 🙂
  Eerst nog een nachtje proberen slapen , ‘s anderdaags naar hospitaal, röntgenfoto’s genomen. Conclusie : de radiuskop gebroken.
  Ook mijn pols deed enorm veel pijn, maar geen breuk vastgesteld.

  Chirurg twijfelde voor operatie, een CT scan moest duidelijkheid brengen. Aangezien de breuk vrij groot was, ben ik de dag nadien al geopereerd.
  Er moest een boutje ingedraaid worden. Na de volledige narcose, ben ik met een zwaar gipsverband wakker geworden. De elleboog deed niet zo veel pijn, maar de pols en vingers wel. Waarschijnlijk toch wel wat beschadiging hier ook.

  12 zware dagen tot de eerste controle. Zo’n gips van vlak onder de schouder tot aan de vingers is echt onhandig. Je hebt echt hulp nodig voor alles, want het ging over de rechtse arm.

  Na de eerste controle mocht het gipsverband er al af, maar de bewegelijkheid was bijna niks. Een steunverband moest alles wat ondersteunen.
  Voorlopig geen fysio. Er was wel een complexiteit aan de breuk : er was kraakbeen in de breuk terecht gekomen. Dit moest verwijderd worden. Kraakbeen komt blijkbaar nooit meer terug, en dit gaat voor atrose zorgen. Ben ik niet zo gerust in. 🙁

  Nu 2 weken verder, ik zit al bijna aan 20cm tussen mijn duim en schouder als ik mijn arm probeer te tillen. Voor het strekken kom ik 30 graden te kort. Kantelen gaat minder goed, max 20 graden als ik mijn hand rechtop ( pink onderaan ) op tafel zet. Het “bot’ is wel zichtbaar als ik inspanningen doen, de huid hangt precies lager te hangen.

  Volgende week opnieuw controle. Ik zou dan fysio starten. Ik besef dat mij nog een lange revalidatie te wachten staat, maar hoop dat alles goed komt, en ik toch bijna 100% herstel.

  Wordt vervolgd..

  Dieter

  • Hoi Dieter,

   Bedankt voor je verhaal en dit is zeker waardevol voor lotgenoten.
   De beweeglijkheid lijkt goed vooruit te gaan in de eerste 2 weken. Dat is een goed teken.
   Blijf lekker door gaan met onbelast oefenen.

   En plaats zeker nog even een update over je situatie.

   Gr. Sjoerd

 11. In september 2017 heb ik mijn elleboog gebroken. Hiervoor ben ik geopereerd en er is een plaatje geplaatst. Nu heb ik sinds 2 weken een slijmbeursontsteking aan diezelfde elleboog. Huisarts zegt ibuprofen slikken en als er geen verbetering is terug komen. Nu is de zwelling grotendeels weg. Ik vroeg me af of dit verband met elkaar kan hebben (break/plaatje > slijmbeursontsteking)

 12. Beste,
  De breuk heeft naar mijn mening niets te maken met de slijmbeursontsteking. Ik zie deze 2 zaken overigens nooit gecombineerd. Ga bij jezelf na wat de oorzaak van de ontsteking heeft kunnen zijn. Over het algemeen moet er een ‘trigger’ geweest zijn.

  Ibuprofen is een ontstekingsremmer en kan helpen de ontsteking te dempen. Probeer belastende activiteiten en druk op de elleboog te vermijden.

 13. Hallo Sjoerd, ik lees je bericht met veel interesse en plezier. 1,5 week geleden ben ik gevallen en heb een breuk aan mijn Radiuskop opgelopen. De artsen zeggen dat het een zeer nette breuk is zonder dislocatie. Ik heb een week drukverband omgehad en nu al helemaal niks meer. Er is nog een zwelling aanwezig en ik heb vooral pijn in mijn onderarm en pols. Ik was al begonnen met soortgelijke bewegingen als jij voorschrijft. Daar ga ik dus nu wat netter mee door. Mijn vraag echter is: ik werk bij informatieknooppunt bij de mekdkamer van de politie en gebruik veel de muis en moet veel typen. Nu wil ik, als leidinggevende, een voorbeeldfunctie zijn en dus eigenlijk weer snel aan het werk gaan, eigenlijk deze week al. Kun jij me aangeven of dit verstandig is of hoe ik dit het beste kan aanpakken? Alvast dank voor je tijd en moeite.

  • Hoi Hub,

   Bedankt voor je bericht! Wanneer de radiuskop breuk klein is en niet verschoven is, kan dit zonder operatie en zonder gips behandeld worden. Een drukverband van een week kan dan voldoende zijn. Een radiuskop breuk lopen mensen vaak op na een val met uitgestrekte hand. Als dit bij jou ook het geval is, is het niet gek dat je ook klachten aan de pols en onderarm hebt. Hou deze klachten ook in de gaten. Soms zien we namelijk dat alle aandacht op de breuk gericht is, en dan andere kwetsuren aan de aandacht ontsnappen.

   Kun je iets meer vertellen over de polsklachten die je hebt? Waar zit de pijn rond je pols? Is dit bij eindstandige bewegingen? Wordt je wakker met polsklachten of treden deze pas op als je de pols gaat gebruiken?

   Voor de elleboog moet rustig starten met werken geen probleem zijn, maar respecteer wel signalen van de elleboog, zoals extra pijn, roodheid of stijfheid dat optreed. Is dit het geval, dan zal je het iets rustiger aan moeten doen. Let wel op, pas nog op met kracht zetten op de elleboog.

 14. Sjoerd, wat een duidelijke reactie. Stelt me helemaal gerust. Ik wordt niet wakker van pijn aan de pols, maar krijg wel pijn als ik de arm en dus ook de pols gebruik. De pijn aan de pols zit aan de linkerkant, gezien als ik de hand gewoon plat op tafel leg. Ik noem het de binnenkant, omdat die kan naar het lichaam gericht is. Ik heb idd met gestrekte arm de val opgevangen, dus alles klopt aan jouw uitleg. Zo zei de arts in het ziekenhuis het ook. Ik ga komend weekend mijn werk langzaam hervatten. Niet gelijk de hele 8 uren maar 4 a 5. Daarna kijk ik hoe het gaat en of ik verder ga opbouwen.
  Heel hartelijk dank voor je reactie. Echt helemaal top. Blij dat ik jouw site gevonden heb. Dank voor de tips.
  Groet Hub

 15. Dag Sjoerd,

  Gisteren geopereerd aan Olecranon fractuur, uitstekende bot was helemaal afgebroken.
  Lokale zenuwblokkade gehad, schroeven en draad erin, was goed gedaan zeiden ze.
  Erg veel pijn juist na operatie. Is dit gebruikelijk? Meer pijn dan ooit daarvoor.
  Geen gips overigens, en wel combinatie van pijnstilling.
  Ben benieuwd of dit normaal is.

  Groet,
  Aart Jan

  • Hoi Aart Jan,

   Het is niet gek dat je veel pijn hebt na deze operatie. Maak je niet direct zorgen en kijk het een paar dagen aan.
   Mocht je de pijn niet vertrouwen, ga dan altijd even voor controle terug. Voor nu zou ik zeggen; geef het even de tijd en laat de pijnstilling zijn werking doen.

   Gips
   Ik lees dat je geen gips hebt. Wellicht is dat dan ook niet nodig geweest. Dat is op zich mooi, want nu kun je eerder je elleboog gaan bewegen. Geef je elleboog de eerste dagen wel even de tijd, en ga niet direct fanatiek oefenen. Je elleboog geeft zelf goed aan wat wel en niet kan. Respecteer je grenzen voor nu want dat zorgt voor het beste eindresultaat.

   Succes met de genezing.

   p.s. Mocht je energie hebben om je verhaal te delen? Graag. Er lezen dagelijks veel mensen dit artikel en voor hun is dit erg waardevol.

   Met vriendelijke groet,
   Sjoerd

   • Dag Sjoerd,

    Ik vond het verwachtingsmanagmeent slecht in ons geval + waarschijnlijk te weinig pijnmedicatie meegekregen. Afijn, midden in de nacht bijgehaald en na een vreselijke nacht is het daarna snel beter gegaan.

    Nu aan het oefenen. Buigen gaat al heel erg goed. Strekken gaat erg langzaam vooruit. Nu op 145 graden.

    Tevens voelen we een schroef deeltje o.i.d uitsteken bij de elleboog aan onderarm zijde. Een serieus voelbaar bolletje. Voelt gek. Kan dat?

    • Bedankt voor je bericht Aart Jan.

     Je zit nu op 9 weken na de operatie. Dat betekent dat je voorzichtig kunt gaan belasten met gewichtjes. Ook kun je voorzichtig wat passieve rek oefeningen doen voor het ellebooggewricht. Je kunt dan bijv. in stand een gewichtje van 2 kg vasthouden (of een tas) die de elleboog passief strekt.

     Wees hier wel voorzichtig mee. Als je dit te fanatiek doet gaat het eerder slechter dan beter. Pijn is een goede indicator.

     Het kan heel goed zijn dat je het schroefje of plaatje voelt. In sommige gevallen verwijderen ze dit later. Bijv. wanneer mensen hier last van hebben.
     Maar in principe laten ze het zitten.

 16. Hallo
  Ik heb 6 dec 2019 mijn elleboog gebroken, radiuskop en een stukje bot van het capitellum af, dit is operatief met wat kleine schroefjes vast gezet.
  Vier weken gips, 4 weken scharnierbrace waarbij ik tijdens de periode scharnierbrace mocht mobiliseren.
  Na 4 weken scharnierbrace was de breuk goed genezen en mocht ik met wat kracht weer buigen en strekken.
  Ook kreeg ik een nachtbrace om te strekken maat deze doet veel pijn, dus deze draag ik een paar momenten per dag tot het pijn gaat doen.
  Het buigen en strekken is nog niet op het niveau van voor de breuk en ik vraag me af of dit nog gaat gebeuren.
  Hoeveel het afwijkt in graden weet ik niet precies.
  Sinds vorige week ga ik zwemmen en hoop dat dit nog wat verbetering geeft.
  Zou dit nog goed komen, ben soms erg bezorgd het is inmiddels 3 maanden verder.

  Groet,
  Marianne

  • Hoi Marianne,

   Een radiuskop fractuur icm capitullum fractuur wordt vaker gezien maar is zeldzaam. De theorie achter deze fractuur is dat de radiuskop een stuk van het capitullum afstoot.
   Ik moet eerlijk toegeven dat ik geen ervaring heb qua revalidatie van een fractuur zoals deze. Ik heb het dan over de combinatie ‘radiuskop en capitullum’.
   Over het algemeen verschilt de revalidatie bij elleboog fracturen niet heel erg. Alleen verschilt het waar we bepaalde accenten van de therapie leggen.

   Probeer vooral het strekken en buigen van de elleboog te blijven stimuleren. Zwemmen is daarvoor heel goed. Blijf ook de nachtbrace gebruiken maar forceer niet. Je mag het echt wel voelen maar als je uren daarna nog veel pijn hebt, heb je teveel gerekt.
   Nu na 12 weken, mag je echt nog wel verbetering verwachten, ook al gaat de vooruitgang niet meer zo snel. Je kunt verbetering verwachten tot 1 jaar na de operatie. Geef het dus ook de tijd,..maar blijf wel oefenen.

   Wellicht kan een fysiotherapeut bij je in de buurt nog helpen bij het mobiliseren van de elleboog. Alhoewel ik verwacht dat een rekspalk meer voor je kan betekenen op dit moment.

   Laat ons weten hoe de revalidatie verloopt.

   Succes!

   • Goedendag Sjoerd,

    Dank je wel voor je antwoord, de theorie achter deze breuk is inderdaad dat de radiuskop met kracht een stuk van het capitullum afstoot.
    Dit losse stukje wordt met een CT scan vaak gemist, het werd bij mij gezien door een goede arts die een MRI aanvroeg.
    Het dragen van de strekbrace gaat beter en ik doe dit enkele keren per dag, de pijn is al een stuk minder en ik kan de brace steeds langer dragen.
    Ik denk wel dat ik strekbeperking ga houden.
    Heb je ervaring met operaties over weghalen van littekenweefsel, daar had de arts het namelijk over.
    Verder zijn mijn spieren pijnlijk, en is de elleboog en arm vaak stijf.
    Zou dit dan nog verbeteren?
    Met vriendelijke groet,
    Marianne

    • Een litteken reconstructie zie ik niet vaak, tenzij mensen echt last hebben van een litteken. Bijvoorbeeld na brandwonden waarbij het litteken voorkomt dat een beweging goed kan worden uitgevoerd. Maar ook als een litteken na een operatie te strak staat en je hierdoor niet volledig kan strekken of buigen is dit een optie. Echter vaak zie ik het niet. Na een elleboog breuk heb ik het niet eerder gezien.

     Probeer veel het strekken en buigen te blijven oefenen. En je hebt vooral een lange adem nodig.
     De stijfheid in de elleboog is een veel gehoorde klacht. Dit duurt gewoon heel lang voordat dit beter word. Reken echt op minimaal 6 maanden herstel. Het enige dat je kunt doen is je elleboog veel aandacht geven. Ik verwacht zeker nog verbetering qua mobiliteit van je elleboog aangezien je pas op 3 maanden na de breuk zit.

     Als het litteken nog niet mooi is, probeer het dan dagelijks te masseren. Smeer het in met vaseline en beweeg het litteken heen en weer. Hier wordt het soepeler van.

     Goed dat je de brace nog draagt want dit helpt zeker.

     Loop je bij een fysio die ervaring heeft met dit soort klachten?

     Succes!

 17. Hallo Sjoerd,

  Van het litteken heb ik verder geen last, de arts had het over littekenweefsel binnenin de elleboog.
  De fysio heeft wel wat ervaring met ellebogen maar helaas is iedere elleboog weer anders.
  Ik buig heel erg vaak, iedere keer als ik zit of even tijd heb, het strekken probeer ik een paar keer
  per dag te doen, bij het strekken voel ik heel goed mijn spieren in de bovenarm, dit doet pijn.
  Ik ben me er erg van bewust dat dit heel erg lang gaat duren, en dat het nooit helemaal goed komt.
  Zolang ik maar geen pijn heb, de stijfheid en de spierpijn zal met de tijd minder worden hoop ik.

  Met vriendelijke groet,
  Marianne

 18. hallo Sjoerd

  ik ben op 28/02 gevallen op onze oprit, wegens gladheid.ik ben onmiddellijk opereert 2 pinnen en een ijzerdraad,een fractuur olecranon elleboog. 10 dagen met een open gips en 10 dagen een gesloten , ook een raar gevoel in mijn duim, maar wel al iets minder dan ervoor.maandag 23 maart mag mijn gips er hopelijk af , en gelukkig heb ik deze site gevonden zo kan ik oefenen , want er zijn momenteel geen kinesisten open ( corona ).Ik weet niet wat me te wachten staan van pijn of stijfheid. ik hoop dat ik deze oefeningen kan doen , bedankt

  • Hoi Ingrid,
   Gevoel in de duim kan komen door het gips dat op nervus radialis heeft gedrukt. Dat gebeurd vaker waardoor het gevoel bij de duim verstoord is.
   Mooie korte periode van gips lees ik. Hoe gaat het buigen en strekken van de elleboog? Ga vooral lekker aan de slag met de oefeningen.
   Succes!

 19. het buigen en strekken gaat moeizaam en is ook pijnlijk, maar nu mag ik toch naar de kine gaan ;ook via online , bedankt Sjoerd , ik hoop dat het bij mij goed komt . GROETEN INGRID

  • De stijfheid en pijn is het voornaamste probleem. Ik ben blij dat ik je heb kunnen helpen met oefeningen.
   Succes met de revalidatie!

 20. Hallo Sjoerd,
  wat een ontzettend fijne site in deze tijd van Corona! Dank!
  Ik ben 2,5 week geleden gevallen en geopereerd (olecranon plexus noemen ze dat geloof ik) en moet sinds een halve week bewegen. Ik heb geen gips gehad, maar ik heb wel twee weken nauwelijks bewogen en het is allemaal flink stijf.
  Ik ben heel fanatiek begonnen met jouw oefeningen, maar ik vraag me af tot waar ik moet gaan. Moet het echt pijn doen? Of moet ik juist zo ver bewegen tót het pijn doet? Ik heb zelf het idee dat er geen verbetering kan zijn als er geen pijn is, maar ik word wel gek van de pijn de hele dag (ik doe de hele dag door die oefeningen). En als ik beweeg tót het pijn doet, heb ik maar heel weinig ‘actieradius’.
  Ik hoor het heel graag!
  Alvast bedankt, Yvonne

  • Hoi Yvonne,
   Bedankt voor je compliment!
   Helaas ligt de fysiotherapie nu helemaal stil dus op deze manier kan ik toch nog mijn vak uitoefenen.

   Kun je iets meer vertellen wat er gebeurd is. Hoe is het ongeval ontstaan?
   En weet je wat voor operatie er is uitgevoerd? Plexus olecranon operatie zegt me zo niets. Misschien bedoel je dat ze plexusanesthesie uitgevoerd hebben voor de operatie.

   2,5 week na de operatie is nog heel kort. Oefen binnen de pijngrenzen en ga daar niet overheen.

   Ik wacht even op je update.

   Gr. Sjoerd

   • Hallo Sjoerd,
    Dank voor je antwoord!
    Ik ben van de fiets afgevallen, en weet niet precies hoe ik terecht ben gekomen… In ieder geval ben ik voorover over het stuur geklapt. Ik had ook een schaafwond op mijn elleboog.
    Het olecranon is midden in het gewricht afgebroken en door de triceps van zijn plek afgekomen. Er zijn nu twee pinnen ingezet en een draadje. Op de foto heb ik gezien dat de puntjes van die pinnen aan de ‘andere kant’ weer uit het bot steken :-S
    Jouw oefeningen voor strekken en buigen helpen heel goed, maar roteren van mijn hand kan ik echt niet. Dat doet ontzettend veel pijn, pijnscheuten in de binnenkant van mijn elleboog. Ik heb zelf het idee dat dat misschien wel van de puntjes van de pinnen komt? Of misschien zijn de pezen bij de val ook beschadigd.
    Bij strekken en buigen merk ik wel een enorme weerstand, alsof je een te strakke skinny spijkerbroek over je hiel wilt trekken 😉 Maar echt pijn doet dat niet.
    Groet, Yvonne

    • Dank voor je bericht.

     Het strakke gevoel dat je beschrijft is een gevoel dat nog een lange tijd gaat blijven helaas. Blijf daarom vooral veel onbelaste oefeningen doen zodat het gewricht en het weefsel er om heen soepeler wordt. Daarnaast kun je de elleboog en de spieren er om heen masseren om de doorbloeding te vergroten en het weefsel soepeler te maken.

     Het advies is dus veel onbelast bewegen. Maar wel met verstand. Beweeg niet door de pijn heen omdat je dan de constructie die de chirurg gemaakt heeft weer kapot kunt maken. De chirurg heeft een operatie techniek gebruikt dat ‘TBS’ Tension Band Wires’ heet.

     Over 2 weken (je zit dan op 6 weken na de operatie) mag je langzaam meer belasting op het gewricht gaan zetten.
     Ik zal een deze dagen een oefenschema online zetten waar je de oefeningen kunt downloaden.

     Succes

 21. Hoi Sjoerd,

  5 weken geleden heb ik mijn elleboog geluxeerd, na een val op mijn gestrekte arm.
  Eerst 1 week gips, daarna een brace. Na 3,5 week kreeg ik oefeningen van mijn therapeut, met forse toename van pijn en klachten. Op advies van mijn therapeut weer gestopt met de oefeningen.
  Momenteel heb ik nog forse zwelling in mijn elleboog. Met strekken kom ik 30 graden tekort en buigen kan net iets verder als 90 graden. Verder kan ik niets met die arm…
  Gisteren ben ik bij de chirurg geweest. Hij vertelde me al dat ik veel te snel wil.. Ik dacht namelijk: oh uit het gips, dan kan ik morgen weer gaan werken. Ook gaf hij aan dat er hoogstwaarschijnlijk banden gescheurd zijn en dat dit tijd nodig heeft. Ik heb niet zo’n geduld, ha ha…
  Maar goed, lang verhaal.. na een hoop Google-en, kwam ik uw pagina tegen. Ik voelde me direct beter geïnformeerd en meer op de hoogte. Ook de oefeningen herken ik van mijn therapeut, maar ik kan er wel wat tips uit halen, waardoor ik denk dat ze niet zo belastend zullen zijn voor me. Hartelijk dank!

  • Hoi Joyce,

   Bedankt voor je bericht en compliment. Juist dit soort berichten motiveert mij in het beantwoorden van vragen en reacties.
   Heb je een radiuskop luxatie of een olecranon luxatie gehad?

   Soms kan het inderdaad zijn dat sommige oefeningen te belastend zijn. Uit wat ik op maak uit je verhaal is dat je goed gehandeld hebt door tijdelijk minder te oefenen. Ook bij elleboogluxaties is stijfheid een groot probleem.

   Het is goed mogelijk dat je tevens bandletsel hebt opgelopen tijdens de luxatie. Dat maakt de revalidatie vaak wat ingewikkelder.
   Ik heb nog een aantal (onbelaste) oefeningen die je wellicht kunt doen. Deze staan in het ‘revalidatieprogramma voor elleboogbreuken’ op https://trainen.oefenthuis.nl/course/elleboog-breuk/ Met de volgende couponcode kun je gratis in het programma “WD7CVCEU”

   Laat nog even weten wat voor elleboog luxatie je hebt opgelopen.

   Groeten,
   Sjoerd

   • Hoi Sjoerd, bedankt voor uw lieve reactie! En ontzettend bedankt voor de link.
    Het was een Olecranon luxatie…

    Groetjes Joyce

 22. Hallo Sjoerd,

  Vier weken geleden ben ik gevallen met skeeleren en heb daarbij een klein breukje/scheurtje opgelopen in mijn radiuskop. Omdat het maar een klein breukje was, heb ik drukverband gekregen wat ik een week heb gedragen en daarna heb vervangen door een steunkous.
  Het herstel gaat naar mijn idee hartstikke goed; ik kan alweer de alledaagse dingen doen zoals eten, aankleden, tandenpoetsen, koken zonder dat ik daarbij pijn heb. Ik ben ook alweer deels thuis aan het werk waarbij ik veel de computermuis gebruik en dat gaat ook redelijk. Ik luister ook braaf naar het doktersadvies dat ik moet stoppen als ik pijn krijg.

  Ik zou graag vanaf volgende week weer naar kantoor willen en daarvoor moet ik autorijden. Denk je dat dat zou moeten kunnen zolang ik geen pijn heb bij het schakelen of raad je het toch nog even af?

  Bij gebrek aan fysieke begeleiding door de huidige crisis ben ik blij dat ik je site gevonden heb. Ik ga meteen vanaf vandaag de oefeningen doen!

  Groet,
  Sjaak

  • Hoi Sjaak,

   Als ik de info zo lees moet dat geen probleem zijn. 4 weken na een klein breukje verwacht ik namelijk dat de breuk al ver geheeld is.
   Daarbij is het wel belangrijk dat het niet echt pijn gaat doen. Je zal het uiteraard wel een beetje voelen maar dat is geen probleem.

   Succes.

   Groeten,
   Sjoerd

 23. Ik ben bijna een jaar geleden gevallen van een stoepje. Pijnlijke elleboog en gebroken rib. Daar vlak bij zat een dokter en die zei niets gebroken te hebben. Maar na een week toch weer naar de dokter, die zei dat ik mijn elleboog gebroken had. Dat werd in ziekenhuis bevestigd. Een breukje in de radius en ik kreeg drukverband voor 14 dagen. Ik ben naar de fisio therapeut gegaan die heeft oefeningen gegeven. Ik kan redelijk weer gebruiken maar als ik een beweging maak met mijn arm knakt er iets in mijn elleboog. Ik heb er geen pijn aan. Is dat normaal? In het ziekenhuis krijg ik daar niet echt een antwoord op. Mijn leeftijd is 70 jaar, misschien ligt het daar aan.

  Groet Margreeth.

  • Hoi Margreeth,

   Ik zie regelmatig na een elleboogbreuk dat het gewricht wat ‘kraakt’. Dat kan door de zwelling komen, door kraakbeen dat beschadigd is of doordat de balans in het ellebooggewricht wat verandert is. Het kan van tijdelijke aart zijn of permanent. Zo lang het geen pijn doet, hoef je je geen zorgen te maken.

   Je kunt natuurlijk wel wat oefeningen doen om de elleboog weer wat sterker te maken. Je hebt dan kans dat het kraken weg gaat.

   Succes!

 24. Hallo Sjoerd,

  Eind februari ben ik tijdens het skiën gevallen. Vanuit stilstand viel ik op mijn linker elleboog met gestrekte arm. Radiuskop breukje. Week in het gips en daarna alleen een kous om. Toen kwam de corona crisis en kon ik niet naar de fysio.
  Heel blij dat ik jouw site tegenkwam. Hele duidelijke informatie en goede opbouwende oefeningen. Ik kan met mijn linkerhand weer over mijn schouder heen buigen en ook strekken gaat goed. Weinig tot geen pijn meer. Doe nog steeds alle oefeningen en had niet gedacht dat het nu zo goed zou gaan. Vaak getwijfeld of het wel goed zou komen en ik weet zeker dat jouw adviezen hebben geholpen. Hartelijk dank daarvoor
  Groeten
  Marja

  • Hoi Marja,

   Bedankt voor je berichtje! Het is fijn om te lezen dat mijn adviezen effect hebben gehad op het herstel van je elleboog.
   Succes met de laatste loodje van de revalidatie!

   Mvg,
   Sjoerd

 25. Hoi Sjoerd,

  Mooie site met duidelijke uitleg en tips.
  Ik heb nog een vraagje: Ik ben gestruikeld met als gevolg elleboog uit de kom (2 cm) alles is afgescheurd, banden kapsels en radiuskop verbrijzeld. Ik heb nu een radiuskop-prothese en banden zijn allemaal vastgehecht.
  Ik ben nu 13 weken verder en ik kan mijn arm 138 graden strekken, pols en onderarm redelijk draaien. Ik doe veel oefeningen thuis etc. Ik vraag mij af is er iets anders wat het bindweefsels zachter kan maken zodat het strekken niet zo pijnlijk is wanneer dit door de fysiotherapeut gedaan wordt? Alle tips zijn welkom.
  mvg Janet

  • Hoi Janet,

   Bedankt voor je compliment!

   Jeetje, jij hebt wat meegemaakt zeg. Een elleboogluxatie is niet niets, en daarnaast nog van alles afgescheurd en je radiuskop verbrijzeld. Ik hoop dat je ondanks deze ellende toch positief gestemd bent. Je hebt in ieder geval de zwaarste periode erop zitten. Hoewel ik wel denk dat je hier nog zeker 9 maanden zoet mee bent.

   Probeer veel in warm water te bewegen. Door warmte wordt het weefsel soepeler. Neem dus wat vaker een warm bad / warme douche, en oefen dan tegelijkertijd. Ik zou dagelijks het weefsel rondom de elleboog masseren en proberen het eventuele vocht af te voeren. Verder veel lichte oefeningen blijven doen (naast eventueel zware oefeningen). Lichte oefeningen met veel herhaling die je regelmatig op de dag doet, zorgen voor een soepeler gewricht.

   Daarnaast zelf ook rekoefeningen blijven doen.

   Succes!

 26. Hartelijk bedankt voor dit artikel.ik vind het vooral lastig wat kan ik wel of wat kan ik beter niet doen.
  Ik ben 3 weken geleden gevallen en heb toen een hoekje van de radiuskop gebroken. In het ziekenhuis werd besloten om 2 weken rust te houden met tubigrip,en mag ik hem weer bewegen en wat belasten. Maar alles wat ik met mn hand beet pak is pijnlijk. Een kopje koffie is nog te zwaar en draaien van mn pols ook.
  Is dat iets waar je met oefeningen doorheen moet.of betekent pijn dat je nog teveel belast? Ik wil graag weer aan het werk, maar als er nog zoveel pijn doet is dat dan wel slim?
  En als ik teveel gedaan heb ,grijp ik graag weer naar mm tubigrip is dat slim? Of juist niet?
  Ik krijg van het ziekenhuis daar wrs geen antwoord op.maar misschien heeft u tips?

  • Hoi Annelies,

   Als de breuk stabiel is (daar ga ik een beetje van uit omdat het alleen met een tubigrip is behandeld) dan mag je rustig de pijn gaan opzoeken. Het probleem dat anders gaat ontstaan is dat er contracturen ontstaan. Dit zijn verklevingen in het gewricht waardoor je niet meer goed kunt draaien / roteren / buigen / strekken.

   Je mag mag blijkbaar belasten met wat gewicht maar ik zou de focus meer op het bewegen gaan leggen. Kracht komt later wel, dat is voor nu niet zo belangrijk. Hoe langer je wacht met bewegen hoe stijver het gewricht wordt.

   De tubigrip kun je gewoon nog even blijven dragen. Dit geeft wat druk op het gewricht wat meestal prettig aanvoelt. Je kunt daar niet iets fout mee doen.

   Als je er niet uitkomt, ga dan even op zoek naar een fysiotherapeut die je hier in kan begeleiden.
   Als je uit de randstad komt kun je altijd langskomen. Ik werk in Delft.

   Succes!

 27. 27 februari ben ik tijdens indoor schaatsen gevallen en op 28 februari ben ik geopereerd. Er zijn pinnen ingezet. Herstel ging moeizaam, m.n het buigen ging niet vooruit. Begin april ben ik gestart met fysio, in de hoop om de arm langzaam door de buiging heen te krijgen. Helaas zonder resultaat. (max 85 graden onder hoge spanning/pijngrens)
  De arts was ook niet tevreden en besloot om de pinnen met 3 maanden er weer uit te halen en de arm onder narcose te buigen.
  Vorige week vrijdag 29 mei ben ik geopereerd en zijn de pinnen verwijderd. De arm is tijdens de operatie gebogen en ook weer gebroken, wat is vastgezet met een plaatje.
  De arts geeft me 6 weken om de volledige buiging te maken. Ik ben nu 3 weken verder, misschien nog te kort om er al een conclusie op los te laten, maar gezien het resultaat na de eerst operatie, maakt me dat natuurlijk wat kritischer. Ik kom nu tot 90 graden.
  Wat kan ik nog doen? Of moet ik nu echt alleen maar oefenen en geduldig zijn?

  • Hoi Ineke,

   Wat een vervelend verhaal om te lezen. Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt.
   Zelf had ik liever gehad dat je de eerste week bij een fysio was geweest om je van informatie en oefeningen te voorzien. Maar ik weet dat dit lang niet altijd gebeurd. Dit hoeft niet de reden te zijn van de opgelopen contractuur (het vast gaan zitten van je elleboog). Soms heb je gewoon pech.
   85graden is inderdaad een slecht resultaat en een goede reden om opnieuw geopereerd te worden (hoe vervelend ook natuurlijk).

   Operatie:
   Waarom de elleboog opnieuw gebroken is, is mij niet duidelijk. Weet je wat voor elleboogbreuk je hebt opgelopen?

   Revalidatie
   Heel goed dat je kritisch bent geworden. Probeer echt het proces in de gaten te houden want als je te lang wacht kan je elleboog weer gaan verkleven. Probeer heel veel je elleboog te buigen en strekken en te roteren naar binnen en buiten. Ik zou het niet belasten met gewicht of veel kracht. Heb je mijn ebook al gedownload? Daar staan namelijk meer oefeningen in die je kunt doen dan op de website.

   Mocht je in de buurt van Delft wonen, dan kun je altijd langskomen. Ik help je graag verder.

   Succes met je revalidatie!
   Gr. Sjoerd

 28. Bedankt voor de reactie en informatie! Er was ook tijdens de narcose een forse bewegingsbeperking.
  En met een voelbare knik kon de arm tot 100 graden, maar ook niet verder. De pinnen zijn verwijderd en na opnieuw een voelbare knik is de fractuur op dezelfde plek weer losgelaten, dus de olecranonbreuk die ik had. Daarna kon de arm ook onder narcose buigen.
  2 dagen na de operatie kreeg ik het topje van de duim tegen mijn neus, maar dat is daarna niet meer gelukt.
  Ik oefen vaak per dag en niet met gewicht, maar ik neem aan dat ik wel mag proberen de arm ‘te duwen’ richting de grens.?!

  Destijds heb ik ook al veel oefeningen via deze site mogen doen! Heel waardevol omdat er weinig info is te vinden!
  Dank daarvoor!

 29. Hoi Sjoerd,
  Vandaag precies drie maanden geleden heb ik mijn elleboog gebroken (olecranon dislocatie). Na 10 dagen gips kon ik geopereerd worden. Heb veel aan jouw oefeningen gehad! Na zes weken gestart bij de fysio, dat kon toen ook weer. Mijn beweeglijkheid is fantastisch nl bijna volledig strekken en buigen. Maar nu komt het ;-), ik heb ontzettend veel last van tintelingen in mijn hand, dove vingertoppen en het gevoel dat mijn vingers in brand staan. Soms ook pijn in mijn onderarm, en bij het draaien vd pols lijkt het alsof er iets knikt, pees? Moet ik doorgaan met oefeningen, en kracht opbouwen (wat ik nog niet actief gedaan heb)? Andere tips. Over twee weken heb ik wel een gesprek met de neuroloog. Alvast dank voor je reactie. Groet Renate

  • Hoi Renate,

   Fijn om te lezen dat deze website waardevol voor je is geweest.
   Wat ik uit jouw verhaal opmaak is dat de beweeglijkheid goed is maar dat je neurologische klachten hebt.
   Het is daarom goed dat je op korte termijn een afspraak bij de neuroloog hebt. De neuroloog kan dan onderzoeken waar deze klachten vandaan komen.

   Er zijn een aantal opties.
   1. Het kan zijn dat tijdens de breuk een zenuw is beschadigd.
   2. Het kan zijn dat tijdens de operatie een zenuw die de huid innerveert geraakt is.
   3. Het kan zijn dat de operatie helemaal goed is gegaan maar dat het lichaam een nareactie geeft. Bij elleboog operaties heb ik dit niet eerder gezien maar bij handklachten zie ik dit regelmatig. Mensen blijven dan last houden van branderige pijnklachten.
   4. Of de oorzaak ligt ergens anders. Ik ben geen neuroloog dus wellicht kunnen er nog andere oorzaken zijn.

   Mijn ervaring is dat dit soort klachten in de tijd afnemen.

   Je kunt wel gewoon doorgaan met het opbouwen van kracht volgens het tijdschema.

   Zou je later hier een update kunnen plaatsen? Ik ben namelijk benieuwd wat er uitkomt.

   • Dank voor je reactie Sjoerd! Ik houd je op de hoogte.
    Groet en fijne dag,
    Renate

    • Beste Arjan,
     De zenuwpijn heeft tot oktober geduurd en is vanzelf overgegaan. Het heeft een half jaar geduurd. Blij dat ik er vanaf ben.
     Hartelijke groet,
     Renate.

 30. Hoi Sjoerd,

  Allereerst hartelijk bedankt voor de oefeningen op je internetsite, ik heb er veel aan.

  Mijn naam is Arjan, en woon in de Hoeksche-Waard, en ben na een val van een trap ( 2 meter hoog ) op een betonvloer terecht gekomen.
  Op de eerste hulp in het Maasstad Ziekenhuis werd geconstateerd dat mijn olecranon gebroken was van mijn linkerarm.
  ( ik heb er foto’s van maar omdat ik geen E-mail adres van je hebt is dat even moeilijk, maar kan ze je eventueel toesturen )

  Een enorme bloed uitstorting boven de breuk/zwelling, er werd beslist om mijn een week later te opereren, dit om eerst de zwelling wat minder te laten worden,en ben 2 jullie geopereerd aan een gecompliceerde breuk, verder een zere pols/vingers.

  Er zijn twee plaatjes aangebracht met 13 schroeven, en uiteindelijk is de operatie goed gelukt volgens de chirurg. ( weer een mooi kommetje)
  Na 4 dagen een drukverband moest is beginnen met oefenen, lichte oefeningen binnen de pijngrens het buigen en strekken van de arm, en het roteren van de hand ( het zelfde als op je voorbeeld oefeningen )

  Nu ben ik 3 weken na de operatie dagelijks aan het oefenen. het gaat stukje bij stukje wel beter maar bij de elleboog blijft het dik en hard, en heb ik gewoon het gevoel dat dit een grote belemmering geeft voor het rekken en strekken ( het lijkt mijn als dat dikke/harde in mijn arm weg zou zijn ik verder kom ) .
  Het vocht in mijn arm is voor mijn gevoel een eind weg, maar misschien is dit ook wel vocht ik weet het gewoon niet.

  20 Jullie zijn de hechtingen eruit gehaald, en 17 Augustus worden er foto’s gemaakt over het herstel van het botgewricht.
  Ik ben momentheel met een fysiotherapeut aan de slag )
  Dan zijn we ruim 6 weken verder, en mag ik hem met de oefeningen wat zwaarder gaan belasten.
  Sjoerd dat dikke/harde gevoel in mijn arm wordt daar nou de stijfheid mee bedoeld, en klopt dat daar ook een belemmering kan zitten met dat buigen en strekken.
  Ik heb zelf het gevoel dat mijn gewricht wel soepel is, maar kom niet verder.

  Ja ik zit natuurlijk ook net als iedereen op internet te lezen, hoe de uitkomst is maar ben daar gauw mee gestopt, want dan wordt je knettergek.
  Ik heb heb liever contact met mensen welke eerlijk zijn, en goeie tips geven waar ik verder mee komt.
  Ik ben namelijk links, en timmerman dus je begrijpt wel dat er mijn veel aan gelegen is op herstel.

  Hoeveel procent van je mensen Sjoerd die bij jouw in de praktijk komen met bovengenoemde breuk lijdt het tot een goed resultaat.
  Mijn E-mail adres is ** ( ervaring mag gedeeld worden )

  Sjoerd ik hoop van je te horen hartelijk bedankt alvast.
  ( ik wil je de foto’s graag doorsturen )

 31. Hoi Arjan,

  Het mailadres dat je hebt opgegeven klopt niet. Ik krijg mijn mail die ik aan je verstuurde retour. Ik heb het mail adres dat je hierboven hebt opgegeven afgeschermd om te voorkomen dat je in SPAM lijsten terecht komt.

  Zou je contact met mij willen opnemen via het contactformulier. Op de contactpagina.
  Verder zie ik dat je het ebook niet hebt gedownload. Ik adviseer je dit wel te doen. Hier staat een handig stappenplan in dat je kunt volgen.

  Ik wacht op je reactie.

  Gr. Sjoerd

 32. Hallo,

  Dan vraag ik ook maar eens advies, wil wel eens weten wat je hier van denkt
  Paar maand terug, scheurtje in de radiusknop, eenvoudige rechte breup, rekverband week of 6 met sling.
  Toen na een paar weken kwam die hitte, en werd mijn hand dik en stijf
  Plastisch chirurg zei ineffectiviteit spieren arm gedegenereerd en je ziet de huid hangen in onder en bovenarm.
  Door verwezen naar de hand en polskliniek
  2 keer per week therapie en ik oefen me dagelijks uren lang uit de naad, ben fanatiek, doe mijn best.
  in de nacht tape om vingers, en in zo’n zwarte sleeve, overdag paar keer per dag oedeem handschoen
  ik ben nu ongeveer 3 maand verder
  elleboog kan nog steeds niet helemaal strekken, moet nog een klein stukje
  hand veel losser, maar achterover voorover, laten we zeggen 50% verder wil hij niet, duim zit goed vast, hand blijft dik, voornamelijk de vingers….
  Het trekt heel erg, doe ik uurtje even niks met hand, wil hij amper dicht en moet ik er weer aan trekken

  volgens hun was het gewoon domme pech, die sling, die hitte ect
  oefenen, oefenen oefenen, hetgeen ik ook doe
  Het moet volgens hun weer goed komen, maar is een pijnlijk grapje, en ik word er moedeloos van…

  Hoe kijk jij hier tegenaan?
  Komt dit vaker voor?
  Volgens hun moet arm weer spiermassa maken waardoor vocht uiteindelijk verdwijnt
  Zowel chirurg als therapeuten zeggen dit komt weer goed
  Zijn dit veel voorkomende geintjes?

  Graag jou mening

  bvd

  • Hoi Jan,

   Bedankt voor je verhaal.

   Jouw verhaal heb ik niet eerder gehoord of bij één van mijn patiënten ervaren.
   Ik begrijp uit jouw verhaal dat de problemen met de hand pas later begonnen en niet direct na de val.
   De val lijkt dus niet direct de eerste oorzaak. Wellicht is het meer een combinatie van hitte, minimaal gebruik van de pols en het trauma. Zoals de specialisten dus zeggen.

   Je kunt niet heel veel meer doen dan je nu doet. Wat ik lees is dat het serieus wordt behandeld. Dat is goed.
   Blijf vooral dagelijks oefenen en heb geduld. Ik snap dat het niet is wat je wilt lezen maar soms moet de tijd icm oefeningen het werk doen.

   Ik wens je heel veel sterkte!
   Laat eens weten over 3 maanden hoe het is.

   Mvg,
   Sjoerd

 33. Goedemorgen Sjoerd,
  Wat heb je alles duidelijk en begrijpelijk uitgelegd en omschreven. Ik heb nu 2 weken geleden een vervelende val gemaakt. Volop op mijn gestrekte arm. Ik voelde gelijk dat het niet goed was. Gelijk door naar het ziekenhuis waar ze foto’s en een ct scan hebben gemaakt. Conclusie; forse breuk vlak boven mijn elleboog en een “mooi” breukje in mijn pols. Opereren was eigenlijk de enige oplossing. Mijn arm hebben ze in het gips gezet en een week later kon ik geopereerd worden. De operatie duurde vrij lang omdat het een behoorlijk gecompliceerde breuk was. Twee plaatjes aan de buitenkant van mijn elleboog en een plaatje op de kop van de elleboog. Gelukkig is er geen gips omheen gekomen. Morgen is het een week na de operatie. In het ziekenhuis kreeg ik gelijk fysio en vanmiddag ga ik verder in de praktijk. Zoals ieder mens zit je vol vragen als je thuis bebt. Doe ik de oefeningen goed, is wat ik voel normaal enz. Na veel zoeken kwam ik bij jou terecht waar ik heel blij mee ben. De uitleg is zo verhelderend en ook is het fijn om de reacties en ervaring en van anderen te lezen.

  m.v.g.
  Regina

  • Bedankt voor je aardige berichtje Regina.
   Ik hoor van veel mensen dat het waardevol is om de informatie en de ervaringen van mensen te lezen. Dus ook bedankt voor jouw berichtje omdat je lotgenoten hier mee helpt. Mocht je een (anonieme) foto of rontgenfoto hebben die je wilt delen kun je hem sturen, dan zal ik hem plaatsen.

   Fijn dat er geen gips geplaatst is, nu kun je namelijk direct starten met therapie. Heel goed dat je direct therapie krijgt!
   Succes met je revalidatie!

   Updates over je herstel zijn altijd welkom.

   Mvg,
   Sjoerd

 34. Beste Sjoerd,
  Ik heb stijve ellebooggewrichten (mag ook als je 71 bent) en ik vind het fijne oefeningen om te doen. Het helpt meteen. Mijn ellebogen voelen na het oefenen soepeler en lekker warm. De uitleg vind ik ook duidelijk. Dankjewel!
  Met vriendelijke groet,
  Marina

 35. Hoi
  Ik ben vorig jaar december geopereerd voor een breuk van mn radius kop. Zitten 2 schroeven in.
  Maar het blijft erg gevoelig.
  Nu gister avond wezen boksen maar dat heeft geen goed gedaan.
  Kan ik dat ooit nog op pakken ?
  En is het normaal dat ik er nog steeds pijn aan heb?

  Groeten leo

 36. Hallo
  Heb in juli een dubbele gecompliceerde polsbreuk opgelopen , omver gereden door auto en arm van zn plaats af.
  4weken gips na de operatie , met plaatje aan pols.
  Dan 2 weken brace, nu kine sinds september . Vingers zijn nog dik vd vocht, pols valt goed mee, maar soms pijnscheuten in elleboog en trekt me tot in de schouder, kan dat zijn dat het is omdat mijn spieren zo zijn verkort? Kan mijn arm ook ni volledig strekken , verre van en pols kan ik ook nog bijna niks omdraaien . Komt dit nog goed?
  Bedankt , grt

  • Hoi Marijke,

   Wat ik begrijp is dat je nog niet goed je onderarm kunt roteren. We noemen dat pronatie en supinatie.
   Voor de vingers zou je Coban goed kunnen gebruiken. Dit zwachtel je om de vingers en laat je ongeveer 1 uur zitten. Daarna zul je merken dat het vocht minder is. Dit moet je een aantal weken herhalen en kan leiden tot goed resultaat. Zelf werk ik hier veel mee.

   De pijnscheuten in de elleboog tot in de schouder verdwijnen meestal na 12 weken. Hoewel het zou kunnen dat je onderarm of handspieren verkort zijn, komt hier meestal de pijn niet vandaan. Ik denk eerder dat het komt door spieren en pezen die beschadigd zijn waardoor je de pijn nu ervaart. Dit moet binnen 12 weken langzaam afnemen.

   Belangrijk is dat je dagelijks blijft oefenen om het herstel proces te blijven stimuleren.

   Wil je het oefenprogramma volgens? Oefenprogramma elleboog Tot en met zondag 8 november bied ik het oefenprogramma gratis aan. Daarna wordt het weer een betaald programma.

   Succes!

 37. Hoi Sjoerd,

  3 maanden geleden gevallen van de fiets, elleboog in 4 stukken. Operatief met plaat weer gefixed. Echter infectie tijdens de operatie opgelopen en ook nog allergisch voor antibiotica. Twee weken ziekenhuis. Complimenten aan Catherina ziekenhuis Eindhoven, heel goede zorg!
  Nauwelijks pijn gehad, alleen net na de opratie. Nu heel langzaam revalideren.
  Kan nauwelijks buigen of strekken. Wanneer ik een uur geoefend heb, lukt t buigen wat beter.
  Maar 10 minuten later zit t weer vast. Is dat normaal?
  En’dooie’vingers als ik veel oefen.

  groet, rené

  • Hoi Rene,

   Dat klinkt als een ernstig ongeval en ook nog eens veel pech. Het is mij niet helemaal duidelijk wanneer je (laatste) operatie is geweest.
   Is er een fixatie geweest met een plaat of pen? Heb je na de operatie nog gips of een brace gehad?

   Soms is het resultaat na oefenen van korte duur. Het oefenen voelt dan haast voor niets. Toch het is heel belangrijk gedoseerd te blijven oefenen. Je lichaam moet zich langzaam gaan aanpassen en dat gaat ook gebeuren. Hou vooral vol.

   Die dooie vingers na oefenen is vaak net na de operatie. Dat verdwijnt meestal in de eerste 12 weken weer. Dit komt overigens regelmatig voor. Mocht je hier geen verbetering in merken dan kan een neuroloog dit voor je controleren.

   Je kunt nu gratis mijn oefenprogramma volgen. Na zondag zijn er weer kosten aan verbonden.
   Zie hiervoor Oefenprogramma elleboog

   Succes!

   • Hoi Sjoerd,

    bedankt voor je antwoord.

    Ze hebben de breuk gefixed met plaat en schroeven. Ik heb na de operatie een week gips gehad.
    Maar dat hebben ze nog twee keer verlengd, omdat de wond niet dicht ging. Uiteindelijk bleek het een infectie, dus na 2,5 na de eerste operatie opnieuw geopereerd om te spoelen, en twee weken in t ziekenhuis aan de antibiotica.

    Ik heb t idee dat de dooie vingers komen van t oefenen. T voelt dan alsof de zenuwen worden afgekneld.

    Groet, René

    • Hoi René,

     Vervelend dat er een infectie in de wond is gekomen.
     Als je het idee hebt dat er iets bekneld zit in je elleboog/onderarm, koppel dit dan terug naar je orthopeed. Hij/zij zou dit kunnen controleren of je door kunnen verwijzen naar een neuroloog voor verder onderzoek.

     Probeer ook eens een paar dagen minder te oefenen om te zien of dit de klachten verminderd.

     Op welk tijdstip van de dag heb je het meeste last hiervan? Bijvoorbeeld in de ochtend? Het zou dan kunnen dat je met slapen op de arm ligt waardoor de zenuw wordt geïrriteerd.

     Laat even weten als je meer weet. Ik ben benieuwd.

     Gr. Sjoerd

 38. Dag Sjoerd,
  Mijn vraag betreft het draaien van de hand. Elleboogbreuk, plaat ellepijp tot onder gewricht en spaakbeen voor het gewricht met schroeven.
  Kan mn hand maar n klein stukje draaien. Heeft hetgeen geplaatst is daar invloed op?
  Ben 25 sept. geopereerd. Wil je de foto wel sturen, maar dat lukt niet overigens gaat het herstel wel de goede kant op,

  • Hoi Pieterke,

   Over het algemeen zou een plaat het roteren van de onderarm niet moeten belemmeren.
   Er kunnen diverse oorzaken zijn waardoor je onderarm niet goed roteert. Merk je hierin al verbetering?
   Gr. Sjoerd

   • P.S. Ik zie net op de site die je me geadviseerd hebt dat vitamine C belangrijk is. Gelukkig slikte ik al dagelijks een hoge dosis ivm Corona…

   • Ik merk enige vooruitgang! Zit nu op bijna 12 wk. Kom met de duim recht omhoog en verder lukt(nog) niet.

 39. Beste Sjoerd,

  ik begin steeds meer last te krijgen van dooie vingers tijdens en na het oefenen, vooral pink en ringvinger.
  Dit is waarschijnlijk de zenuw die knel zit in de elleboog.
  Wat kan ik nu het beste doen?

  • Zie mijn vorige antwoord.

   Wellicht oefen je teveel of belast je gedurende de dag teveel je arm.
   Overleg ook even met je orthopeed of neuroloog hierover.
   Je zou ook een paar dagen een mitella om kunnen doen om de elleboog ietsje rust te geven. Maar wees hier ook voorzichtig mee om stijfheid van je elleboog te voorkomen.

  • Beste Sjoerd,

   Ik ben 16 september gevallen en heb daarbij mijn radiuskop verbrijzeld, mijn scaphoid gebroken en er is een stukje van de humerus afgebroken. Alle ligamenten zowel mediaal als lateraal waren gescheurd (niet totaal gelukkig). Ik heb 18 september een radiuskop prothese gekregen, gevolgd door een week fixatie. Daarna heb ik een dynamische brace gekregen omdat de ligamenten alleen aan de laterale zijde hersteld waren. Mediaal was het mogelijk om het lichaam het zelf te laten genezen. Het afgebroken stukje van de humerus is blijven zitten omdat het niet in de buurt van een gewricht zat. Het herstellen gaat redelijk goed. Pronatie en supinatie gaan beide echt al behoorlijk goed en extensie en flexie ook. Nu ik echter verder kan qua extensie blijkt bij het roteren van de arm in extensie er een knakkend geluid te zitten in het gewricht. Ik maak me daar wat zorgen over. Ook heb ik het gevoel dat er wat speling zit, misschien omdat de ligamenten nog niet helemaal genezen zijn (ik vul nu zelf in…). Verder heb ik in de ochtend stijve en wat opgezette, pijnlijke vingers. Het lijkt alsof de pezen te kort zijn waardoor ik de vingers niet kan buigen. Overdag heb ik er minder last van maar ik moet wel blijven bewegen. Ik masseer mijn handen en arm elke dag een aantal keren.

   Ik hoor graag van iets van je.

   Hartelijk dank alvast voor je moeite!

   Hartelijke groet,
   Lucienne

   • Hoi Lucienne,

    Je hebt ernstige breuken opgelopen lees ik. Naast je radiuskopfractuur is een scapoidfractuur ook zeker geen pretje. Je zult het inmiddels wel gelezen hebben maar het herstel van een scapoidfractuur kan wisselend zijn doordat een deel van dit botje slecht doorbloed is. Daarnaast maakt het bandletsel het geheel nog wat lastiger.

    Ik ben benieuwd naar je verhaal hoe dit ontstaan is.

    Je bent inmiddels 11 weken verder na de operatie. Je geeft aan dat je mobiliteit goed is. Dat is een heel mooi resultaat na 11 weken bij een letsel zoals deze. Ik maak regelmatig mee dat een elleboog na een letsel en knarsend geluid maakt. Het is voor mij op afstand lastig te zeggen wat dit geluid is. Het kunnen meerdere dingen zijn. Vaak als er nog vocht in het gewricht zit merk je dat dit het geluid veroorzaakt. Dat verdwijnt dan meestal vanzelf weer.
    Het kan ook zijn dat er wat kraakbeen schade is dat het geluid veroorzaakt. Je kunt dit het best laten beoordelen door je orthopeed of fysiotherapeut.
    Ik zou me er niet al te veel zorgen om maken zolang dit geen pijn veroorzaakt. Mijn ervaring is dat dit geluid meestal in de loop van de tijd minder wordt of verdwijnt.

    De spelling zou kunnen komen door het bandletsel dat je hebt opgelopen. Je fysio kan dit controleren door links/rechts te vergelijken. Bandletsel heeft lang de tijd nodig om te herstellen. Na 11 weken kun je nog niet de eindbalans opmaken. Ga minimaal uit van 6 maanden. Mijn ervaring is dat dit wel een jaar kan duren.

    De pijnlijke en opgezette vingers moet je wel in de gaten houden. Zorg dat je deze licht blijft belasten zodat ze soepel blijven. Je kunt bijvoorbeeld golfballen draaien in je hand, tendon gliding oefeningen doen, Gebroken pols – distale radius fractuur Zie deze link voor oefeningen.
    Als je je pols niet gebruikt kunnen de buigers van je vingers verkorten. Dit zie ik regelmatig. Het is daarom belangrijk dat je deze voorzichtig gaat rekken (op geleide van pijn). Dit door je door je pols naar achteren te strekken en tegelijkertijd je vingers naar achteren te strekken. RSI hand oefeningen Zie oefening “rekken buigers onderarm”.
    Deze kan wellicht lastig zijn ivm je scapoid fractuur. Wees dus voorzichtig.

    Blijft de boel voorzichtig bewegen en luister naar je lichaam. Je vingers kun je blijven masseren.
    Mocht je niet meer een goede vuist kunnen maken dan bestaat er een speciale handschoen die je vingers in buiging brengen en deze vastzetten.

    Succes!

 40. Hallo Sjoerd, op 21 februari mijn elleboog 3-voudig gebroken. Zuggertung gekregen, verwijderd in juni daar ik nauwelijks beweging had en nu iets verbeterd. 2nd opinion liet zien dat de botten allemaal ok zijn maar dat de bewegingsvrijheid nog behoorlijk achterblijft. Vooral buigen (ca. 110oC) en geheel strekken lukt ook niet. Mijn vraag – welke ervaring heb jij met doorbewegen van de elleboog daar mij nu verteld wordt dat dit de laatste optie is om terug naar ‘normaal’ te gaan. Dank voor je reaktie! Danni

 41. Hoi Sjoerd,

  Dankjewel voor je uitgebreide antwoord! Ik zie het nu pas. Ik ben super blij dat er een site bestaat waar je je vragen kunt stellen aan een professional.

  De fysiotherapeut heeft me vorige week ook oefeningen aangeraden voor mijn vingers en ik heb het idee dat het al minder lang duurt voordat ze in de ochtend weer wat soepeler zijn. Ik kan inmiddels een goede vuist maken gedurende de dag. Nu nog in de ochtend…. Ik blijf maar goed oefenen en masseren. Ik ga zeker jouw oefeningen toevoegen! Dankjewel! Ik zit nu op 15-20% beperking qua extensie en ik kan bijna mijn schouder aanraken met mijn duim bij flexie. Inmiddels gaat het eten met mes en vork ook weer en kan ik weer schrijven. Ik ben afgelopen vrijdag weer op controle geweest bij de orthopeed en er zijn opnieuw foto’s gemaakt van de elleboog en de pols. De prothese zit goed, er is geen infectie en het scaphoid blijkt goed doorbloed en al helemaal geheeld te zijn. De orthopeed heeft gekeken naar de bloedtoevoer en we zagen dat die niet geblokkeerd was gelukkig. Wat hij wel zag en wat volgens hem niet abnormaal is is dat er wat botresorptie is direct onder de radiuskop prothese aan de kant van de ulna. Hij zei dat het disuse osteopenie is en het door bewegen beter zal worden. Ik neem Drynaria 12 van Seven Forests, Ostamax van Vitakruid en extra vitamine D3 en K2 qua supplementen.

  Je vraagt hoe het gebeurd is. Ik had een zware bloempot vast met en plant die op de grond hing. Ik denk dat ik op de plant gestaan heb. Ik ben toen gestruikeld over een parasolvoet en met mijn arm op een steen terecht gekomen. Ik wist meteen dat mijn arm gebroken was. Ik ben als het ware voorover ‘geploft’ zonder enige mogelijkheid om me op te vangen…:-(

  Nogmaals hartelijk bedankt!

  Hartelijke groet en fijn weekend!
  Lucienne

 42. P.S. Ik zie net op de site die je me geadviseerd hebt dat vitamine C belangrijk is. Gelukkig slikte ik al dagelijks een hoge dosis ivm Corona…

 43. Dag Sjoerd

  Sinds vorige week heb ik een complexe elleboogfractuur opgelopen door een val van de trap.
  Fractuur geeft een opening van 2 mm, waarbij net geen operatie nodig was.

  Ik draag nu een brace voor de komende drie weken. (nog altijd veel pijn)
  Momenteel kan en doe ik enkel handbeweging met de vingers en het maken van vuisten.
  Vuistjes maken is moeizaam en voelt aan als een verkrampen aan pols en onderarm

  Buiten een warm bad of het nemen van een douche heb ik nu de vraag of een infrarood lamp mij ook mag en kan behelpen ?
  Dit door deze lamp op hand en arm te richten.

  Kan dit kwaad ? Indien dit mag, hoeveel keer per dag en tijd is het dan aan te raden.
  Dit geeft een ontspannend gevoel

  Dank voor jouw advies

  Beleefde groeten
  Sandy Arix

  • Hoi Sandy,

   Het kan geen kwaad een infrarood lamp te gebruiken. Wellicht voelt het zelf prettig voor je spieren en kun je daarna wat gemakkelijker bewegen.
   Dit zal dan komen door de warmte van de lamp. Voor zover ik weet heeft het geen voordeling of nadelig effect op het herstel van het bot.

   Als het prettig voelt, dan gewoon doen.

   Succes met het herstel.

   Gr. Sjoerd

 44. Hi Sjoerd,

  Op 27 december ben ik uitgegleden buiten en vervolgens veel last van mijn arm. Na een nacht van veel pijn toch maar naar huisarts en doorgestuurd naar ziekenhuis. Bleek ik een radiuskopfracture type 1 te hebben. Heb 1 week drukverband gehad en daarna niets en mag aanstaande woensdag terugkomen voor controle. Het is een behoorlijk pijnlijke tijd geweest, alhoewel dit gelukkig de laatste week wel minder is geworden. We zijn nu 5 weken verder en ik probeer met mijn linkerhand nu ook te typen. Wat mij wel opvalt is dat er in mijn pols af en toe botjes kraken en dat ik daar nu ook wel meer last krijg. Komt dat vaker voor? Bij mijn elleboog voel ik nog wel stijfheid en volledig strekken gaat niet. Wil graag snel weer hersteld zijn, maar ik las al dat ik geduld moet hebben ;-(

  Groetjes,

  Jennifer

  • Hoi Jennifer,

   Sorry voor de late reactie.
   Het komt regelmatig voor dat na een breuk of harde val een gewricht wat gaat kraken.
   Dan kan komen door instabiliteit in het gewricht, of door zwelling, of door kraakbeen schade.
   Een krakend gewricht hoeft helemaal niet erg te zijn. Vaak verdwijnt het ook weer. Heb je er echter ook last van dan is het slim dit te laten controleren.

   Gr. Sjoerd

 45. Hoi Sjoerd, alleerst wil ik zeggen dat ik echt super blij ben met je oefeningen en uitleg wat ik wel en niet mag doen.
  Ik heb 5 weken geleden mijn elleboog gebroken bij een val van de trap en heb toen in het puntje van mijn elleboog een breuk opgelopen ( ik meen dan op jouw foto’s een breuk in het olecranon)
  Ik heb 1 week drukverband en een mitella gehad. Daarna foto gemaakt en het puntje groeide erbij dus geen operatie.
  De pijn en beperkt zijn in bewegen valt mij best tegen. Vooral de roterende beweging in mijn pols gaat mij nu na 5 weken nog steeds niet goed af,kan dit na 5 weken? Gister had ik voor het eerst sinds 5 weken een betere met minder pijn verlopende dag en nacht,is dit gebruikelijk dat je nu nog zoveel last kunt ervaren? Ik hoefde niet meer terug voor controle, dus ben een beetje zoekende naar of het nu wel of niet goed aan het genezen is.
  Ik werk in de kinderopvang op de babygroep,dus best veel tillen. Waar moet ik een beetje rekening mee houden qua tijd wanneer ik weer gedeeltelijk of volledig aan het werk zou kunnen?
  Alvast bedankt voor het lezen.

  • Hoi Audrey,

   Fijn om te horen dat het ebook je geholpen heeft. Je geeft aan dat het roteren van je pols niet goed gaat. Ik denk dat je het roteren van je onderarm bedoelt. Dus de beweging die je maakt bij het ‘aannemen van geld en typen op een toetsenbord’. Na 5 weken is dit normaal dat deze beweging nog niet goed loopt. Als er helemaal geen beweging in zit dan moet je wel aan de slag om dit veel te oefenen. Je kunt uiteraard altijd de hulp van een fysio inschakelen. In het ebook bij fase 2 staat een oefening waarbij je met een gewichtje deze beweging gaat oprekken. Deze kun je 6 weken na de breuk voorzichtig gaan doen.

   Dat je geen controle afspraak meer hebt is een goed teken.
   Tillen zal nog even lastig zijn. Het kan zeker tot week 12 of 18 duren voordat dit weer goed gaat.

   Succes!

   Gr. Sjoerd

 46. Hallo Sjoerd!
  Wat een fijne tips!
  Ik ben een maand geleden gevallen met de fiets en heb hierbij mijn radiuskop gebroken. In het ziekenhuis heb ik 10 dagen gips gehad en toen het eraf ging was de elleboog erg stijf en pijnlijk. Nu een maand later kan ik mijn arm 137graden strekken en heb ik 75% minder kracht. Ik merk dat ik er dagelijks nog best wat pijn aan heb en ook in de nacht. Ook mijn duim doet pijn hoort dit erbij? Ik ben 3x bij de fysiotherapeut geweest. 1x intake, 1x niets gedaan omdat ik het al veel belast had en de laatste keer heeft hij mijn arm opgerekt met strekken. Ik vraag mij af hoe lang de pijn en stijfheid blijft? Ik ben bang dat ik mezelf er een beetje op verkijk met hoe lang het herstel duurt. Het vinden van een balans met bewegen terwijl je (Halve dagen) werkt en je huishouden probeert te doen ook beste een uitdaging .

  Groetjes,

  Nicolette

  • Hoi Nicolette,

   Het gaat helaas lang duren. 6 maanden is een hele realistische schatting maar 1 jaar zou ook zomaar kunnen.
   Download het ebook want hier vind je veel meer oefeningen.

   Gr. Sjoerd

Geef een reactie