Gebroken elleboog oefenprogramma

Revalideren na een gebroken elleboog

In dit artikel lees je hoe je zo goed mogelijk kan revalideren na een gebroken elleboog. En wat je wel en niet moet doen. Ook heb ik een oefenprogramma voor je samengesteld.

Regelmatig zie ik elleboogfracturen in mijn fysiotherapiepraktijk. Hoewel de plaats van de breuk wisselend kan zijn, zien we vaak dat het herstel lang duurt. Volledig herstel kan wel een jaar duren. Overeenkomstig hebben de fracturen allemaal een trauma als oorzaak. Meestal door het een val op de grond bijvoorbeeld met de fiets of tijdens het wandelen.

Belangrijke aspecten

Plaats van de breuk

De elleboog is een complex gewricht. Het gewricht wordt gevormd door 3 botten; humerus, ulna en radius. De meeste elleboogfracturen zijn een ‘radiuskop fractuur’ of een ‘olecranon fractuur’. Vaak moet er bij een breuk in de elleboog operatief worden ingegrepen.

Distale deel humerus

Humerus fractuur

Bovenarmbreuk aan de zijde van de elleboog. Deze breuk komt minder vaak voor.

radiuskop elleboog

Radiuskop fractuur 

Breuk in de kop van de radius. Deze breuk komt heel veel voor.

Olecranon botmodel

Olecranon fractuur 

Breuk in het olecranon van de ulna. Deze breuk komt veel voor.

Lange hersteltijd

De behandeling na een gebroken elleboog kan wisselend zijn. Zowel operatief als conservatief. Conservatief betekend dat er niet geopereerd hoeft te worden.

Verder kunnen breuken erg van elkaar verschillen. Zit er een heel klein breukje in een deel van het bot, een klein haarscheutje of ligt het bot in 2 aparte stukken? Zit de breuk in het gewricht of daar buiten.

Een breuk in het gewricht kan voor meer bewegingsbeperking zorgen. Dit soort informatie is belangrijk voor de revalidatie en om een inschatting te maken over de duur daarvan. Bedenk ook dat het weefsel (spieren, kapsel, banden) rond de elleboog beschadigd kunnen zijn. Bij een fractuur wordt meestal alleen naar het bot gekeken, maar vergeet niet dat de hersteltijd van weefsel langer kan zijn dan van het bot.

Ik zie vaak dat mensen zich alleen op de breuk focussen. Waardoor mensen regelmatig gefrustreerd raken over het langzame herstel van de elleboog. Zeker wanneer de breuk al 12 weken geleden heeft plaats gevonden. Mensen gaan er dan vanuit dat de breuk binnen 6 tot 8 weken wel hersteld moet zijn. Nogmaals de hersteltijd van weefsel is vaak langer. Ook wordt het ellebooggewricht snel stijf. Als je dit gewricht voor 4 tot 6 weken in het gips zet kun je langdurige stijfheid ervaren.

Het dilemma van gips vs. geen gips

Om een gebroken elleboog goed te laten herstellen wordt de elleboog vaak in het gips gezet. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn zoals bij kleine breuken. Ook na een operatie, waarbij de breuk met schroeven, of een metalen plaatje, of pennen icm metalen draden (TBW) wordt gefixeerd kan ervoor gekozen worden om de elleboog nog tijdelijk in het gips te zetten. Immobiliseren met gips gaat echter ten koste van de mobiliteit van de elleboog. Het elleboog gewricht wordt snel stijf en daarom willen we in de praktijk graag zo snel mogelijk dat het gips verwijderd wordt. Het gips te snel verwijderen kan risico’s voor de genezing van het bot tot gevolg hebben. Het is dus zoeken naar de balans. De behandeld arts zal dit bepalen. Tevens zie ik dat het protocol dat gebruik wordt van ziekenhuis tot ziekenhuis verschilt.

Als de breuk stabiel is, de breuk zit goed op elkaar, kan het gips er snel af.  De draagtijd van het gips varieert. Er kan (moet) dan gestart worden met het doen van lichte oefeningen. Of een breuk stabiel is en er geoefend mag worden, wordt meestal aangegeven door de arts.

Problemen met slapen?

Ervaar je problemen met slapen vanwege het gips of brace? Lees dit artikel over slapen met gips.

Gefaseerde aanpak

Fase 1 – 1 t/m 6 weken
Lichte actieve oefeningen waarbij de nadruk licht op de mobiliteit van het gewricht.

Fase 2 –  6 t/m 12 weken
Er kan gestart worden met lichte kracht en rek oefeningen.

Fase 3 –  12 weken t/m 1 jaar
Verder uitbreiden van kracht, mobiliteit en (volledig) herstel.

1.Na verwijderen gips

2. Mobiliserende oefeningen voor de elleboog

    • elleboog buigen en strekken (met eigen spierkracht)
    • onderarm roteren (met de elleboog in de zij) met handpalm naar beneden en naar boven
    • In ruglig buigen en strekken van de elleboog

3. mobiliserende oefeningen voor de schouder en nek

  • rondjes draaien met de schouders
  • heffen van de arm omhoog
  • met het hoofd naar links en rechts draaien

Zwelling wanneer er (veel) zwelling aanwezig is start met fysiotape om het vocht af te drijven.

Na operatie dan kan na 3 weken gestart worden met litteken massage.

Elleboog strekken / buigen in ruglig 

  1. Ga liggen in ruglig
  2. Richt de elleboog van de gebroken elleboog naar boven toe.
  3. Strek de arm zo ver mogelijk naar het plafond toe, en buig de arm vervolgens weer.

Toelichting: dit is een zware oefening (in deze fase) en je zult merken dat de coördinatie nog slecht is. Op de foto zie je dat ik met de andere hand mijn elleboog ondersteun en mijn gezicht bescherm. Je zult zelf ervaren dat dit niet voor niets is.

Elleboog buigen/strekken

elleboog buigen en strekken
  1. Plaats de elleboog in zij
  2. Buig en strek de onderarm.

Toelichting: simpele en logische oefening maar wel een oefening die veel uitgevoerd moet worden. Het idee van de oefening (in deze fase) is niet zozeer het sterker worden van de spieren maar vooral het verbeteren van de mobiliteit van het gewricht.

Elleboog roteren

elleboog roteren
  1. Plaats de elleboog in zij
  2. Draai de onderarm naar buiten zodat de handpalm naar boven komt.
  3. Draai de onderarm naar binnen toe zodat de handpalm naar beneden wijst.

Let op: plaats de elleboog goed in de zij zodat je niet kunt smokkelen met de beweging. Veel mensen roteren namelijk hun bovenarm ipv onderarm wanneer de rotatie in de onderarm beperkt is. Door de elleboog in de zij te zetten kun je alleen vanuit de onderarm draaien.

Optionele oefeningen

Schouder
Wanneer je na een gebroken elleboog of luxatie lang in een mitella loopt, of je bent niet in staat de elleboog goed te gebruiken, heb je serieuze kans op nek en schouderklachten. Blijft het bij lichte pijn en stijfheid dan is dat vervelend maar niet heel erg. Echter wanneer je een frozen shoulder oploopt, ben je verder van huis. Een frozen shoulder kan wel een jaar duren en is vaak pijnlijk. Ik heb dit helaas diverse keren zien gebeuren na een elleboogbreuk.

Daarom de volgende oefeningen ter voorkoming van nek en schouderklachten of een frozen shoulder.

Hand
Regelmatig zien we dat de hand ook is aangedaan. Wanneer dat het geval is kun je de volgende oefeningen doen:

Fase 2 - Oefeningen belast (week 7 t/m 12)

De breuk is inmiddels redelijk genezen en dat betekent dat je het gewricht voorzichtig kunt gaan belasten. Het opbouwen van de belasting zorgt voor beter herstel.

Week 7 en 8

  • mobiliserende oefeningen elleboog
    • met 0,5 kg elleboog buigen en strekken (in ruglig)
    • onderarm roteren (met de elleboog in de zij) met handpalm naar beneden en naar boven
    • rustig druk geven op de onderarm naar buiging en strekking
    • de steel van een hamer vasthouden, en het gewicht naar buigen laten vallen. Het gewicht van de hamer drukt de onderarm naar rotatie. Dit even vasthouden.
  • mobiliserende oefeningen voor de schouder en nek

Week 9 en 10

  • mobiliserende oefeningen elleboog
    • met 1 kg elleboog buigen en strekken (in ruglig)
    • onderarm roteren (met de elleboog in de zij) met handpalm naar beneden en naar boven
    • rustig druk geven op de onderarm naar buiging en strekking
    • de steel van een hamer vasthouden, en het gewicht naar buigen laten vallen. Het gewicht van de hamer drukt de onderarm naar rotatie. Dit even vasthouden.

Week 11 en 12

  • mobiliserende oefeningen elleboog
    • met 1,5 tot 2 kg elleboog buigen en strekken (in ruglig)
    • onderarm roteren (met de elleboog in de zij) met handpalm naar beneden en naar boven
    • rustig druk geven op de onderarm naar buiging en strekking
    • de steel van een hamer vasthouden, en het gewicht naar buigen laten vallen. Het gewicht van de hamer drukt de onderarm naar rotatie. Dit even vasthouden.

Fase 3 - Terug naar volledig herstel (12 weken t/m 1 jaar)

Het breuk is inmiddels goed genezen en de banden, kapsel, spieren en pezen kunnen weer goed belast worden. Hoewel het meeste vooruitgang de afgelopen 12 weken heeft plaats gevonden, zul je toch nog verbetering gaan merken. Alleen zal dit vanaf nu veel langzamer gaan. Echter is het herstelproces nog niet voorbij. Deze fase duurt tot ongeveer 1 jaar na de breuk.

12 weken t/m 1 jaar

  • Kracht, uithoudingsvermogen en mobiliteit verbeteren 
    • zwemmen
    • crosstrainer
    • roeien
    • fitness oefeningen 

Praktische hulpmiddelen

Elleboog beperkt in bewegen - een spalk de oplossing?

Een bewegingsbeperking in de elleboog na een gebroken elleboog komt veel voor.  Meestal is de buiging en/of strekking beperkt of het open- en/of dichtdraaien (supinatie en pronatie) van de onderarm.

Wanneer je na 12 weken nog steeds niet goed kunt buigen of strekken kunnen we een spalk maken. Dit is een elleboog spalk die op maat gemaakt wordt en bedoelt is om de buiging of strekking verder op te rekken. De spalk draag je dagelijks 1, 2 a 3 uur op een dag.

Benieuwd of dit iets voor je is? Neem contact met ons op.

Oefenmateriaal

0,5 kg. kun je gemakkelijk met een flesje water nabootsen. Ik adviseer altijd wel 1kg en 1,5kg. aan te schaffen, om de simpele reden dat oefenmaterialen uitnodigen tot oefenen. Ik zie meestal een duidelijk verschil in resultaat tussen patiënten die direct oefenmaterialen aanschaffen en tussen de patiënten die na weken nog steeds zeggen “owhja, dat moet ik nog even doen”. Van uitstel komt immers afstel.

Heb je de oefenmaterialen al in huis of aangeschaft, heel goed! Leg de gewichtjes op een plaats waar je er elke dag tegen aanloopt, zoals de keukentafel, op de bank of je bureau.  Je wordt er nu elke dag aan herinnert om te oefenen. Je zult merken dat het oefenen daardoor makkelijker gaat.

Goedkope dumbells kun je vinden bij webwinkel Bol.com

Gewrichtsstijfheid

Gewrichtsstijfheid is een bekend probleem na een elleboogbreuk. Helaas kan dit tot een jaar duren voordat dit aanzienlijk verbeterd is. Het is belangrijk om te weten dat dit normaal is. Echter kun (moet) je er wel iets tegen doen. Blijf de elleboog zo veel mogelijk bewegen in het hele traject dat je de elleboog kunt bewegen.

Ik hoor regelmatig patiënten zeggen “ik beweeg de hele dag, dus ik hoef niet te oefenen”. Als je die overtuiging hebt moet je dat vooral niet doen. Echter wordt dan niet het resultaat gehaald dat gehaald had kunnen worden. De dagelijkse bewegingen die we uitvoeren is niet hetzelfde als specifiek oefenen.

Extra oefeningen die je kunt doen tegen gewrichtsstijfheid zijn: crosstrainer, roeimachine, zwemmen, elk uur het volledig buigen/strekken van elleboog. Hiernaast kun je door een fysiotherapeut de elleboog laten mobiliseren om nog meer bewegelijkheid te krijgen. Tevens kan massage helpen om het gewricht soepeler te maken. In het traject van de elleboog revalidatie is niet 1 gouden oefening. Alle oefeningen samen, moeten zorgen voor een optimaal resultaat en minder gewrichtsstijfheid.

Zwelling in het gewricht

Zwelling is een normaal verschijnsel na een breuk, echter moet de mate van zwelling wel passen bij het letsel. Het is lastig om hier aan te geven wanneer zwelling normaal is en wanneer niet meer. Grofweg kun je aannemen dat de eerste 6 weken veel zwelling aanwezig kan zijn. Zeker na een operatie kan dit hard en stug aanvoelen.

Na ongeveer 6 weken zal je merken dat in veel gevallen de zwelling (langzaam) minder wordt.  Echter kan het zeker 12 weken duren voordat de zwelling bijna helemaal weg is.  Ook zien we gevallen waarbij de zwelling wel 6 maanden aanhoudt. Het is in dit geval belangrijk om te kijken wat voor soort zwelling er nog zit.

Zwelling waar je met je duim putjes in kunt drukken, dat is meestal na 12 weken wel weg. Blijft dit soort zwelling langer aanwezig en zie je hierin geen vermindering optreden (in combinatie met pijn), dan is het slim contact met een specialist op te nemen.  Zwelling waarin je geen putjes meer kunt drukken met je duim, kan veel langer duren. Dit is normaal. 

Er zijn verschillende manieren om de afvoer van vocht te stimuleren. De makkelijkste is het bewegen van het gewricht en het hoog houden ervan.  Door de spieren te gebruiken stimuleer je de vocht afvoer. De spier werkt dan als een pompfunctie.

Fysiotape
Ook het gebruik van fysiotape kan goed helpen om het vocht sneller af te voeren. Zelf gebruik ik eigenlijk altijd fysiotape bij zwelling in het elleboog gewricht. Zakt het vocht naar de hand of vingers af dan kan coban een goede optie zijn.

Er zijn speciale tape technieken om het vocht sneller te laten afvoeren. Wil je weten hoe je dit zelf moet doen?
Lees dan het volgende artikel ‘zelf tapen‘.

Tot slot

De komende tijd gaat een intensieve periode voor je worden. Heb geduld, blijf consequent oefenen, en schakel de hulp in van een fysiotherapeut.

Heel veel succes met je revalidatie!

128 gedachten over “Gebroken elleboog oefenprogramma”

  1. Hermi Noordermeer

    Na complexe olecranonbreuk in juni 2020 totaal 4 x geopereerd, en na 2e breuk op dezelfde plaats in september 2021, niet geopereerd, kan ik nog steeds niet mijn elleboog recht krijgen of helemaal buigen. Mijn radius is bij de elleboog gedeeltelijk uit de kom. Ook mijn pols is op meerdere plaatsen gebroken geweest. Beide botten in pols hebben een plaatje gekregen. Nu beperkingen in rotatie en buigen.
    Eten met vork lukt nog net. Krijg nog steeds fysio 4 x per week van verschillende fysiotherapeuten. Ook voor hand/pols. Ik ben nu op zoek naar een elleboog spalk om arm meer gestrekt te krijgen. Ik heb er 1 maar deze zit niet lekker. Ik gebruik hem ‘s nachts. Ik heb gelezen dat u ook een spalk adviseerd. Hierna ben ik benieuwd. Hoe ziet hij eruit. Is deze verstelbaar. Is hij ook bruikbaar voor mij. Graag advies.

    1. Sjoerd Commandeur

      Hoi Hermi, wat verschrikkelijk voor je.
      Ik zou op zoek gaan naar een handtherapeut bij jou in de buurt en vragen of zij een elleboog extensie spalk voor je kunnen maken van thermoplast.

      Thermoplast is een soort plastic wat we kunnen vormen en zo op maat kunnen maken. Dit is ideaal, zeker op moment dat er nog schroeven tegen de huid drukken.

      Een handtherapeut moet dit kunnen want als handtherapeuten is spalken maken onderdeel van ons werk.

      Verder zou ik voornamelijk insteken op heel veel oefentherapie ( en fysio blijven houden).

      Succes!

  2. Hallo Sjoerd,
    20 juli j.l. heb ik mijn elleboog gebroken (olecranon) na een val van de fiets. Met een gipsverband mocht ik naar huis.
    Op 26 juli ben ik geopereerd. De arm werd verdoofd middels een block.
    De breuk is hersteld met pinnen en draad. Op 6 aug moet ik voor controle.
    Omdat ik weinig of geen info heb gekregen qua oefeningen,kwam ik op internet jouw E-book tegen. Die oefeningen doe ik zo vaak en zoveel mogelijk.Heel erg bedankt dat je alles zo duidelijk uitlegt!! Al valt het resultaat nog wel tegen. Maar de operatie is ook nog maar een week geleden.
    Over 4 weken gaan we op vakantie en dan wil ik natuurlijk zo mobiel mogelijk zijn.
    Als ik alle verhalen lees dan slaat mij de schrik om het hart.
    Ik dacht dat ik ,tegen 3 september ,elke ochtend wel weer in het meer zou kunnen zwemmen. Leek me ook goede therapie.
    En dat ik wel weer zou kunnen fietsen. Want die nemen we altijd mee op vakantie.
    Maak ik mezelf wat wijs,of bestaat er een kans dat het me gaat lukken?
    Wat is je inschatting?

    1. Sjoerd Commandeur

      Hoi Hanny, het herstel na een olecranon operatie duurt vaak erg lang. Ben je gipsvrij? Ik wil je niet ontmoedigen en ik zou het liefste willen vertellen dat het herstel snel gaat, maar het tegendeel is waard.

      Ik heb een online trainingprogramma ontwikkeld dat 19,95 kost. In dit trainingsprogramma vertel ik je alles om zo goed en snel mogelijk te revalideren.

      Heel veel succes met je revalidatie.

      Gr. Sjoerd

  3. Goedenavond,
    Ik ben 7 juli 2020 geopereerd,en heb nu nog een stijve en pijnlijke elleboog ,kan dit kloppen?mijn fysiotherapeut zegt dat het nog lang kan aanhouden.Het gewrichtskapsel is losgehaald,heb ongeveer 100 fysiobehandelingen gehad,ben voor uit gegaan en klaar met de behandelingen.verder heb ik thuis een roeimachine en zwem ik regelmatig voor de verbetering.

    1. Sjoerd Commandeur

      Hoi Jolijn,
      Helaas zijn er gevallen waarbij mensen na 1 jaar nog steeds fors beperkt worden. Ik begrijp dat je opnieuw bent geopereerd om de verklevingen in het ellebooggewricht los te maken. 100 fysio sessies zijn er behoorlijk veel, je kunt dan niet zeggen dat je niet consequent bent geweest. De roeimachine en het zwemmen is heel goed! Hou dat vooral vol, maar wellicht is er nog meer dat je kunt doen.
      Ik heb je zojuist een mail gestuurd om met je in contact te komen. Wellicht kunnen we uitzoeken wat je nog rest te doen.

      Gr. Sjoerd

        1. Sjoerd Commandeur

          Banen zwemmen is heel goed om te doen en kan vanaf ongeveer 12 weken na de breuk.
          Belangrijk is om je elleboog rustig te laten wennen aan de bewegingen bij het zwemmen. Ik zou 1x per week gaan zwemmen vanaf 12 weken tot 18 weken na de breuk. Daarna kun je naar 2x per week gaan. Starten met 10 a 15 min zwemmen en uitbouwen naar 1 uur.
          Pijn is de graadmeter van hoever je kunt gaan.

          Leuk dat je naar een trainingsschema vraagt voor het zwemmen! Ik ga hier eens over nadenken. Ik zal deze opnemen in het Online Revalidatie Programma Elleboogbreuken (https://training.oefenthuis.nl/courses/elleboog-operatie-geopereerd/)

          Gr. Sjoerd

          1. Ik ben opzoek naar een nieuwe baan,heeft u een idee naar welk werk ik zou kunnen gaan kijken?ik wilde eigenlijk post gaan bezorgen maar dit weeg 42 kilo in de fietstas,zou dit kunnen?om te proberen .ik mocht maar maximaal 3 kilo tillen.weet niet of dit nu een andere manier is door het vervoeren per fiets.

      1. Ad can rijen

        Goedemiddag ik heb pezen en zenuwen die beschadigd zijn daar heb ik nu 5 weken rustgips gekregen .

        Hoelang duurd het voor je weer wat met je eleboog kan

        Het boek kan ik niet dowwnloaden

  4. Hallo Sjoerd!
    Wat een fijne tips!
    Ik ben een maand geleden gevallen met de fiets en heb hierbij mijn radiuskop gebroken. In het ziekenhuis heb ik 10 dagen gips gehad en toen het eraf ging was de elleboog erg stijf en pijnlijk. Nu een maand later kan ik mijn arm 137graden strekken en heb ik 75% minder kracht. Ik merk dat ik er dagelijks nog best wat pijn aan heb en ook in de nacht. Ook mijn duim doet pijn hoort dit erbij? Ik ben 3x bij de fysiotherapeut geweest. 1x intake, 1x niets gedaan omdat ik het al veel belast had en de laatste keer heeft hij mijn arm opgerekt met strekken. Ik vraag mij af hoe lang de pijn en stijfheid blijft? Ik ben bang dat ik mezelf er een beetje op verkijk met hoe lang het herstel duurt. Het vinden van een balans met bewegen terwijl je (Halve dagen) werkt en je huishouden probeert te doen ook beste een uitdaging .

    Groetjes,

    Nicolette

    1. Hoi Nicolette,

      Het gaat helaas lang duren. 6 maanden is een hele realistische schatting maar 1 jaar zou ook zomaar kunnen.
      Download het ebook want hier vind je veel meer oefeningen.

      Gr. Sjoerd

  5. Hoi Sjoerd, alleerst wil ik zeggen dat ik echt super blij ben met je oefeningen en uitleg wat ik wel en niet mag doen.
    Ik heb 5 weken geleden mijn elleboog gebroken bij een val van de trap en heb toen in het puntje van mijn elleboog een breuk opgelopen ( ik meen dan op jouw foto’s een breuk in het olecranon)
    Ik heb 1 week drukverband en een mitella gehad. Daarna foto gemaakt en het puntje groeide erbij dus geen operatie.
    De pijn en beperkt zijn in bewegen valt mij best tegen. Vooral de roterende beweging in mijn pols gaat mij nu na 5 weken nog steeds niet goed af,kan dit na 5 weken? Gister had ik voor het eerst sinds 5 weken een betere met minder pijn verlopende dag en nacht,is dit gebruikelijk dat je nu nog zoveel last kunt ervaren? Ik hoefde niet meer terug voor controle, dus ben een beetje zoekende naar of het nu wel of niet goed aan het genezen is.
    Ik werk in de kinderopvang op de babygroep,dus best veel tillen. Waar moet ik een beetje rekening mee houden qua tijd wanneer ik weer gedeeltelijk of volledig aan het werk zou kunnen?
    Alvast bedankt voor het lezen.

    1. Hoi Audrey,

      Fijn om te horen dat het ebook je geholpen heeft. Je geeft aan dat het roteren van je pols niet goed gaat. Ik denk dat je het roteren van je onderarm bedoelt. Dus de beweging die je maakt bij het ‘aannemen van geld en typen op een toetsenbord’. Na 5 weken is dit normaal dat deze beweging nog niet goed loopt. Als er helemaal geen beweging in zit dan moet je wel aan de slag om dit veel te oefenen. Je kunt uiteraard altijd de hulp van een fysio inschakelen. In het ebook bij fase 2 staat een oefening waarbij je met een gewichtje deze beweging gaat oprekken. Deze kun je 6 weken na de breuk voorzichtig gaan doen.

      Dat je geen controle afspraak meer hebt is een goed teken.
      Tillen zal nog even lastig zijn. Het kan zeker tot week 12 of 18 duren voordat dit weer goed gaat.

      Succes!

      Gr. Sjoerd

  6. Hi Sjoerd,

    Op 27 december ben ik uitgegleden buiten en vervolgens veel last van mijn arm. Na een nacht van veel pijn toch maar naar huisarts en doorgestuurd naar ziekenhuis. Bleek ik een radiuskopfracture type 1 te hebben. Heb 1 week drukverband gehad en daarna niets en mag aanstaande woensdag terugkomen voor controle. Het is een behoorlijk pijnlijke tijd geweest, alhoewel dit gelukkig de laatste week wel minder is geworden. We zijn nu 5 weken verder en ik probeer met mijn linkerhand nu ook te typen. Wat mij wel opvalt is dat er in mijn pols af en toe botjes kraken en dat ik daar nu ook wel meer last krijg. Komt dat vaker voor? Bij mijn elleboog voel ik nog wel stijfheid en volledig strekken gaat niet. Wil graag snel weer hersteld zijn, maar ik las al dat ik geduld moet hebben ;-(

    Groetjes,

    Jennifer

    1. Hoi Jennifer,

      Sorry voor de late reactie.
      Het komt regelmatig voor dat na een breuk of harde val een gewricht wat gaat kraken.
      Dan kan komen door instabiliteit in het gewricht, of door zwelling, of door kraakbeen schade.
      Een krakend gewricht hoeft helemaal niet erg te zijn. Vaak verdwijnt het ook weer. Heb je er echter ook last van dan is het slim dit te laten controleren.

      Gr. Sjoerd

  7. Dag Sjoerd

    Sinds vorige week heb ik een complexe elleboogfractuur opgelopen door een val van de trap.
    Fractuur geeft een opening van 2 mm, waarbij net geen operatie nodig was.

    Ik draag nu een brace voor de komende drie weken. (nog altijd veel pijn)
    Momenteel kan en doe ik enkel handbeweging met de vingers en het maken van vuisten.
    Vuistjes maken is moeizaam en voelt aan als een verkrampen aan pols en onderarm

    Buiten een warm bad of het nemen van een douche heb ik nu de vraag of een infrarood lamp mij ook mag en kan behelpen ?
    Dit door deze lamp op hand en arm te richten.

    Kan dit kwaad ? Indien dit mag, hoeveel keer per dag en tijd is het dan aan te raden.
    Dit geeft een ontspannend gevoel

    Dank voor jouw advies

    Beleefde groeten
    Sandy Arix

    1. Hoi Sandy,

      Het kan geen kwaad een infrarood lamp te gebruiken. Wellicht voelt het zelf prettig voor je spieren en kun je daarna wat gemakkelijker bewegen.
      Dit zal dan komen door de warmte van de lamp. Voor zover ik weet heeft het geen voordeling of nadelig effect op het herstel van het bot.

      Als het prettig voelt, dan gewoon doen.

      Succes met het herstel.

      Gr. Sjoerd

  8. P.S. Ik zie net op de site die je me geadviseerd hebt dat vitamine C belangrijk is. Gelukkig slikte ik al dagelijks een hoge dosis ivm Corona…

  9. Hoi Sjoerd,

    Dankjewel voor je uitgebreide antwoord! Ik zie het nu pas. Ik ben super blij dat er een site bestaat waar je je vragen kunt stellen aan een professional.

    De fysiotherapeut heeft me vorige week ook oefeningen aangeraden voor mijn vingers en ik heb het idee dat het al minder lang duurt voordat ze in de ochtend weer wat soepeler zijn. Ik kan inmiddels een goede vuist maken gedurende de dag. Nu nog in de ochtend…. Ik blijf maar goed oefenen en masseren. Ik ga zeker jouw oefeningen toevoegen! Dankjewel! Ik zit nu op 15-20% beperking qua extensie en ik kan bijna mijn schouder aanraken met mijn duim bij flexie. Inmiddels gaat het eten met mes en vork ook weer en kan ik weer schrijven. Ik ben afgelopen vrijdag weer op controle geweest bij de orthopeed en er zijn opnieuw foto’s gemaakt van de elleboog en de pols. De prothese zit goed, er is geen infectie en het scaphoid blijkt goed doorbloed en al helemaal geheeld te zijn. De orthopeed heeft gekeken naar de bloedtoevoer en we zagen dat die niet geblokkeerd was gelukkig. Wat hij wel zag en wat volgens hem niet abnormaal is is dat er wat botresorptie is direct onder de radiuskop prothese aan de kant van de ulna. Hij zei dat het disuse osteopenie is en het door bewegen beter zal worden. Ik neem Drynaria 12 van Seven Forests, Ostamax van Vitakruid en extra vitamine D3 en K2 qua supplementen.

    Je vraagt hoe het gebeurd is. Ik had een zware bloempot vast met en plant die op de grond hing. Ik denk dat ik op de plant gestaan heb. Ik ben toen gestruikeld over een parasolvoet en met mijn arm op een steen terecht gekomen. Ik wist meteen dat mijn arm gebroken was. Ik ben als het ware voorover ‘geploft’ zonder enige mogelijkheid om me op te vangen…:-(

    Nogmaals hartelijk bedankt!

    Hartelijke groet en fijn weekend!
    Lucienne

  10. Hallo Sjoerd, op 21 februari mijn elleboog 3-voudig gebroken. Zuggertung gekregen, verwijderd in juni daar ik nauwelijks beweging had en nu iets verbeterd. 2nd opinion liet zien dat de botten allemaal ok zijn maar dat de bewegingsvrijheid nog behoorlijk achterblijft. Vooral buigen (ca. 110oC) en geheel strekken lukt ook niet. Mijn vraag – welke ervaring heb jij met doorbewegen van de elleboog daar mij nu verteld wordt dat dit de laatste optie is om terug naar ‘normaal’ te gaan. Dank voor je reaktie! Danni

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *