Hoe lang gips na een elleboogbreuk?

Elleboogbreuk opgelopen!

Vervelend en pijnlijk. Het eerste dat bekeken moet worden is of er wel of niet geopereerd moet worden. Wanneer er niet geopereerd hoeft te worden, wordt de elleboog wellicht met gips behandeld. Bij klein stabiel breukje kan ook gekozen worden om geen gips te plaatsen. In dat geval krijg je een sling (soort mitella) om je arm rust te geven. Wordt er gekozen voor gips dan zorgt het gips ervoor dat de breuk stabiel blijft en niet beweegt. Op deze manier kan het bot goed aangroeien. 

Wordt je elleboog wel geopereerd? Ook dan kan er gekozen worden voor gips. Maar vaak is de gipsperiode dan korter dan wanneer er niet geopereerd wordt. Door de fixatie van schroeven en/of een plaatje is de breuk immers al vastgezet. Het gips dient dan ter bescherming van de breuk. 

Hoe lang gips?

Hoelang de gipsperiode duurt bepaald de arts. Dit hangt o.a. af van de locatie van de breuk en de complexiteit van de breuk. Gemiddeld kun je er van uit gaan dat de gipsperiode 2 tot maximaal 4 weken duurt. 

Hoe langer het gips blijft zitten hoe stijver de elleboog wordt. Dit kan na de gipsperiode problemen opleveren om de elleboog weer soepel te krijgen. Zit het gips te kort dan bestaat de kans dat het groeiproces van het bot verstoort wordt. Wanneer het gips langer dan 4 weken blijft zitten overleg dan met je arts wat hier de reden voor is.

Bewegen

Na dat het gips verwijdert is moet je zo snel mogelijk de elleboog gaan bewegen. De breuk is echter nog steeds kwetsbaar, dus beweeg zonder kracht. We noemen dit onbelast bewegen. 

 

Wil je meer weten over welke oefeningen je kunt doen? Lees dat het artikel Elleboogbreuk oefenprogramma.

1 gedachte over “Hoe lang gips na een elleboogbreuk?”

  1. Pingback: Volledig Oefenprogramma - Na Gebroken Elleboog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *