Kaakklachten ook wel ‘TMD klachten’ genoemd komen vaker voor dan je misschien zou denken. 5 tot 12% van de bevolking heeft hier wel eens last van. TDM staat voor Temporomandibular disorder. Dit verwijst naar de kaak en een deel van de schedel waar de kaak aanhecht.

TMD klachten komen vaker voor bij vrouwen dan mannen. Patiënten met kaakklachten zoeken vaak als eerste de tandarts op. Als blijkt dat er niets mis is met de tanden zal de tandarts niets voor je kunnen doen.  De tandarts kan je dan doorsturen naar een gnatholoog of naar een kaakfysiotherapeut. Voor de kaakfysiotherapeut is geen verwijzing nodig, voor de gnatholoog wel.

Veel voorkomende kaakklachten zijn:

  • Spier gerelateerde klachten van m. temporalis of m. masseter.
    De pijn bevind zich rond deze spieren.
  • Spier gerelateerde klachten met uitstralende pijn naar andere gebieden.
    Dit kan bijvoorbeeld hoofdpijnklachten veroorzaken.
  • Discus luxatie met terugplaatsing
    (herkenbaar door een klikkend geluid dat het kaakgewricht produceert)
  • Discus luxatie zonder terugplaatsing

Er bestaan ook nog andere soorten kaakklachten maar daar ga ik in dit artikel niet op in.

Hoe kunnen kaakklachten ontstaan?
Kaakklachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Overbelasting van de kaakspieren is een veel voorkomende oorzaak. Dit kan komen doordat iemand overmatig kauwt bijvoorbeeld door het langdurig kauwen van kauwgom, kauwen door stress of bijvoorbeeld klemmen en knarsen van de kaak.  Dit laatste noemen we ‘bruxisme’.

Oefeningen zijn erg belangrijk bij het verminderen van kaakklachten. Hier onder staan oefeningen die vaak worden meegegeven bij kaakklachten. De oefeningen hebben als doel spanning in de kaak te verminderen, de normale functie van de kaak te herstellen, de coordinatie van de kaak te verbeteren en herstel van beschadigd weefsel te herstellen.

Het is belangrijk de oefeningen dagelijks uit te voeren.

Oefeningen tegen kaakklachten

Geef een reactie