Knie artrose

Artrose is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen dat pijn, zwelling, stijfheid en een bewegingsbeperking kan veroorzaken aan één of meerdere gewrichten. Het is een aandoening dat niet primair door een ontsteking wordt veroorzaakt zoals dat wel het geval is bij Reumatoide artritis.  Chronisch betekent dat het blijvend is. Op dit moment is er nog geen goede behandeling waarbij het kraakbeen herstelt kan worden. Artrose kan in verschillende hevigheid en gradaties voorkomen. Artrose kan ik elk gewricht voorkomen zoals heupen, knieën, duimen en enkels.


Knie artrose
Bij knieartrose is het gewrichtskraakbeen van het kniegewricht beschadigd. Dit hoeft geen klachten te veroorzaken. Zeker in de vroege stadia van artrose kunnen de klachten mild, of helemaal niet merkbaar zijn. Bij vergevorderde knieartrose zie je vaak wel dat mensen last hebben van klachten. Denk dan aan pijn bij het lopen of in rust, knie niet meer goed kunnen buigen of strekken, stijfheid van het kniegewricht, spierzwakte in de benen.

Oorzaken
Er is nog niet goed duidelijk wat de belangrijkste oorzaak van artrose is. Wel weten we dat leeftijd een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van artrose. Uiteindelijk ontwikkelen alle ouderen ergens in het lichaam een vorm van artrose. Dit betekent echter niet dat ook iedereen klachten ervaart. Hieronder de meest voorkomende risico factoren voor knieartrose:

  • Leeftijd
    Wanneer een persoon ouder wordt, neemt de belastbaarheid van kraakbeen en gewrichten af. Bovendien neemt de elasticiteit van kraakbeen af.
  • Gewicht
    Wanneer een persoon aankomt, neemt de druk op de gewrichten, vooral de knieën, toe.
  • Erfelijkheid
    Sommige mensen zijn vatbaar voor artrose van de knie vanwege hun genetica. Er zijn ook bepaalde gevallen waarin mensen een genetische afwijking van de vorm van hun bot hebben.
  • Zwaar werk
    Mensen met zware lichamelijk beroepen kunnen last krijgen van knieartrose. Dit komt door de constante druk die dergelijk werk op de knieën legt.
  • Atletiek
    Hardlopers, voetbalspelers en tennissers hebben een grotere kans om artrose te krijgen. Dit komt omdat dergelijke sporten hoge druk uitoefenen op de knieën. Bovendien lopen dergelijke atleten ook het risico op sportblessures.
    Dit betekent niet dat inactiviteit beter is. Matige activiteit en lichaamsbeweging helpen ook bij het versterken van botten en kraakbeen.
  • Andere onderliggende aandoening
    Er zijn verschillende andere aandoeningen waarbij een persoon artrose kan ontwikkelen. De meest voorkomende onderliggende aandoening is reumatoïde artritis.

Problemen in het dagelijks leven
Artrose kan een pijnlijke aandoening zijn, dat vaak geleidelijk toeneemt naarmate de artrose erger wordt. De pijn die mensen voelen kan ervoor zorgen dat mensen uit balans raken doordat ze met al hun gewicht op hun niet pijnlijk knie steunen.

Ook geven mensen aan last te hebben van instabiliteit van de knie. Hierdoor zijn ze meer vatbaar voor vallen en het oplopen van verwondingen. 

Artrose zorgt ook voor een beperking van de mobiliteit van gewrichten. Door verandering van het gewricht kan de mobiliteit afnemen. Ongeveer 80% van de patiënten klaagt dat ze de dagelijkse activiteiten niet goed kunnen uitvoeren. 

Diagnose
Een rontgenfoto van de knie geeft goed weer of er sprak is van knie artrose. Daarnaast kan een arts beoordelen hoe ernstig de artrose is.

Behandeling (chirurgie of fysio)
Onderzoekers hebben nog geen remedie gevonden voor artrose. Verschillende behandelingen kunnen echter helpen bij de aandoening. Afhankelijk van de ernst van de ziekte kunnen de patiënten kiezen tussen chirurgische en niet-chirurgische behandelingen.

Niet-chirurgische behandelingen
De initiële aanbevolen behandeling voor artrose van de knie is niet-chirurgisch.

  • Aanpassing van levensstijl: Bepaalde veranderingen in levensstijl kunnen helpen om artrose van de knie aan te pakken. Dit omvat het minimaliseren van activiteit die druk uitoefent op de knieën. Anders dan dit, kunnen de patiënten ook overschakelen naar activiteiten met een lage impact. De patiënten kunnen ook afvallen om de druk op de knieën te verminderen.
  • Fysiotherapie: bepaalde oefeningen kunnen de patiënt helpen zijn mobiliteit en flexibiliteit te vergroten. De patiënten moeten een fysiotherapeut raadplegen die specifieke fysieke oefeningen voorstelt.
  • Hulpmiddelen: Verschillende apparaten bieden ondersteuning aan patiënten die lijden aan artrose in de knie. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van een wandelstok, het dragen van een beugel.
  • Remedies: Warmte- en koudetherapie kan helpen bij het verlichten van pijn.
  • Medicijnen: Pijnstillers helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking.

Chirurgische behandeling
De volgende chirurgische behandelingen zijn beschikbaar voor patiënten die geen verlichting vinden met niet-chirurgische behandelingen. Deze chirurgische behandelingen gaan echter gepaard met postoperatieve complicaties.

  • Gehele of gedeeltelijke knievervanging: Bij deze operatie wordt de beschadigde knie vervangen door een kunststof of metalen knie.

Conclusie
Behandeling van knieartrose is mogelijk door niet-chirurgische behandeling. Naarmate de ziekte voortschrijdt of deze ingrepen mislukken, bevelen artsen echter chirurgische alternatieven aan. Vroege detectie van artrose van de knie kan de uitkomst van de aandoening helpen verbeteren. Hierdoor kunnen de patiënten ook hun kwaliteit van leven op lange termijn verbeteren.
Er is geen remedie voor knieartrose. Het is echter belangrijk om de voortgang van de ziekte te voorkomen. Patiënten dienen een fysiotherapeut, diëtist en apotheker te raadplegen om een volledig beeld van hun toestand te krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *