Polsstabiliteit trainen

Pols instabiliteit komt veel voor. Het woord zegt het al, het is een instabiliteit in de pols. Om specifiek te zijn een instabiliteit van de handwortelbeentjes (in latijn ‘ carpalia’) van de pols. Dit hoeft helemaal niet gepaard te gaan met klachten. Net zoals bij knieën of schouders, de één heeft stabielere knieën dan de ander. Dat heeft deels te maken met de laxiteit of stevigheid van de banden, wat vaak familiar bepaald is. Een instabiliteit na een gescheurde band is echter een ander verhaal.

Een instabiliteit wordt pas een probleem wanneer je hier klachten aan ervaart. Zelf heb ik ook wat laxiteit in mijn polsen en hier eigenlijk nooit last van. Alleen in drukke periodes waarbij ik veel mijn handen gebruik speelt het wel eens op. Het wat rustiger aan doen is dan meestal voldoende.  Echter wanneer dit niet met gedoseerde rust weg gaat moet je hier iets aan doen.

Wanneer je langdurige polsklachten ervaart door stabiliteitsproblemen is het belangrijk om je polsen te gaan trainen. Echter moet dit wel op de juiste manier gebeuren omdat je anders meer klachten zult krijgen.

Voorbeeld van oefeningen uit het programma

Voor wie?

Dit oefenprogramma is geschreven voor mensen met instabiliteitsklachten in de pols die langdurige pijnklachten ervaren, die niet ontstaan zijn door een ongeval.

Bijvoorbeeld bij:
– pols instabiliteit
– langdurige onbegrepen polsklachten zonder duidelijke aanleiding.
– SL instabiliteit
– LT instabiliteit

Duur
Het programma duurt ongeveer 12 weken.

Naam: Sjoerd Commandeur
Specialist: fysiotherapeut, handtherapeut

Praktijk: reaXion Fysiotherapie
Adres: Nassaulaan 2a Delft