Oefenprogramma

Trigger vinger oefenprogramma

Een trigger vinger komt vaak voor. We zien deze klachten vaker bij vrouwen dan bij mannen en meestal treden de klachten op rond middelbare leeftijd. Wanneer een injectie of rust niet geholpen heeft kan besluiten worden de vinger te opereren. Hierover gaat dit oefenprogramma. 

Voor wie?
Trigger vinger na operatie.

Duur
Het programma duurt ongeveer 12 weken

Bij een trigger finger is de buigpees en/of de peesschede van een vinger of duim ontstoken.

Het is een klacht die veel voorkomt. We zien de klacht veel ontstaan bij vrouwen van middelbare leeftijd.

Therapie
Er zijn verschillende oplossingen mogelijk.

Spalk en oefeningen
Het meest voor de handliggende is te starten met een rustspalkje voor de vinger of duim. De peesschede of pees krijgt dan rust en kan op deze manier herstellen. Je zult dan minimaal 6 weken een klein spalkje moeten dragen. Dit combineer je vervolgens met oefeningen om de belastbaarheid van de pees en/of peesschede te verbeteren.

Injectie
Wanneer de klacht binnen 12 week niet minder wordt met rust en oefeningen is het aan te raden om contact met de huisarts op te nemen. De huisarts of specialist in het ziekenhuis kan dan een injectie geven met ontstekingsremmers. Dit kan goed helpen maar is geen zekerheid dat je blijvend van de klacht af zult zijn.

Operatie
Wanneer een injectie ook niet geholpen heeft kun je een operatie overwegen. Er wordt dan een klein bandje doorgesneden rond de buigpees van de vinger. Hierdoor komt er meer ruimte voor de buigpees waardoor er minder wrijving bij de buigpees optreed. De ontsteking kan hierdoor herstellen waardoor de klachten verminderen of weggaan.

 

 

 

 

Oefeningen na trigger finger operatie

We verdelen de revalidatie in 4 fases.

  • Fase 1 – week 1 t/m 6
  • Fase 2 – week 7 t/m 12
  • Fase 3 – week 13 t/m 18
  • Fase 4 – week 19 t/m 1 jaar

Per fase doe je andere oefeningen en zijn er andere leefregels waar je je aan moet houden. De fases hebben te maken met het weefselherstel. Je kunt je voorstellen dat 3 weken na de operatie het weefsel nog niet zo ver is hersteld als na 18 weken na de operatie. Daarom doe je per fase andere oefeningen.

Aantikken vingers met de duim.